3
AFP

Opvarenden Aquarius 2 kunnen terecht in Portugal, Spanje, Frankrijk en Duitsland

De 58 migranten die zich op het reddingsschip Aquarius 2 bevinden, kunnen terecht in Portugal, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Dat meldt een bron binnen de Franse regering. Intussen heeft de Maltese regering laten weten dat het schip nu toch kan aanmeren in Malta.

Eerder op de dag hadden verschillende Franse ministers kritisch gereageerd op de beslissing van het reddingsschip Aquarius 2 om koers te zetten richting haven van Marseille. Het schip, dat beheerd wordt door de ngo's SOS Mediterranée en Artsen Zonder Grenzen (AZG), kreeg aanvankelijk van zowel Italië als Malta geen toestemming om aan te meren in een haven op hun grondgebied. Frankrijk suggereerde om in Malta aan te meren, aangezien het schip daar het dichtste bij voer. 

"De Aquarius is op weg naar Marseille en de ngo's die het humanitaire schip charteren, hebben de Franse autoriteiten gevraagd om bij wijze van uitzondering 58 migranten van boord aan land te laten gaan", zo kondigde de operationeel directeur van SOS Méditerranée gisteren aan.

"De enige bestemming die vandaag mogelijk is, is Marseille", zei Frederic Penard, "aangezien de Aquarius niet langer onder Panamese vlag mag varen." Gisteren liet de Franse voorzitter van de ngo, Francis Vallat, weten dat het zo'n 4 dagen zou duren vooraleer het schip Frankrijk kon bereiken.

3
AFP

De Franse regering ging daar niet mee akkoord. "Er zijn Europese regels: reddingsschepen moeten altijd naar de dichtstbijzijnde haven varen", zo zei de Franse minister van Economie Bruno Le Maire. "En Marseille is niet de dichtstbijzijnde haven." Een bron bij het Elysee suggereerde dan ook dat het schip aan zou leggen in Malta. "Het is duidelijk dat het schip geen 4 of 5 dagen moet varen om aan te leggen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren en de beste oplossing daarvoor is Malta."

De Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau liet weten dat er gesprekken gevoerd werden met andere Europese landen om een haven te vinden voor de Aquarius en om de hulp voor de migranten te verdelen. "Als er op een dag een schip in nood de haven van Marseille zou binnenvaren, zouden we het natuurlijk laten aanmeren. Maar dat is niet waar de Aquarius vandaag is".

3
AFP

 De Maltese regering heeft vannamiddag dan uiteindelijk toch aangegeven dat de migranten aan wal mogen in Malta. "Maar ze zullen wel onmiddellijk verdeeld worden over andere landen", zo klonk het op de Twitteracccount van de Maltese premier Joseph Muscat.

18 migranten zullen terecht kunnen in Frankrijk, 15 in Spanje en 15 in Duitsland, zo klonk het bij een bron binnen de Franse regering. Eerder vandaag had de Portugese regering aangegeven dat er 10 migranten terecht kunnen in Portugal.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer