Michael Bloomberg.
AP Michael Bloomberg.

Oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg overweegt gooi naar het presidentschap

Hoewel hij eerder dit jaar zei dat hij geen gooi zou doen naar het presidentschap, heeft de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg vandaag verklaard dat hij de deur nog open laat. Dat laat zijn woordvoerder Howard Wolfson weten op Twitter.

De miljardair, mediamagnaat en filantroop acht de huidige Democratische kandidaten niet in staat om het op te nemen tegen president Donald Trump. “Mike maakt zich daarover steeds meer zorgen”, reageerde Wolfson in een verklaring. “Afgaande op zijn staat van dienst, zijn leiderschap en zijn vermogen om mensen samen te brengen en veranderingen door te voeren, zou Mike wel kunnen winnen van Trump.”

De 77-jarige Bloomberg, die drie termijnen als burgemeester verbonden was aan de grootste stad van Amerika, levert naar verwachting deze week de papieren in voor de Democratische voorverkiezing in de staat Alabama. Dat meldt The New York Times.

Volgens het Amerikaanse magazine Forbes is Bloomberg de negende rijkste man in de Verenigde Staten. Hij verklaarde vorig jaar nog dat hij zijn kans op het presidentschap niet zou wagen, maar beloofde toen kandidaten en projecten die hem nauw aan het hart liggen, zoals de strijd tegen klimaatverandering, wel financieel te steunen.

Bedreiging voor koplopers

 Als hij zich inderdaad kandidaat stelt, zal Bloomberg een bedreiging vormen voor alle koplopers bij de Democraten, maar vooral voor de voormalige vice-president Joe Biden. De Democratische kandidatuur telt nu zeventien kandidaten. Volgens recente peilingen zijn er vier favorieten: Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders, die de progressieve vleugel van de partij vertegenwoordigen, en voormalig vice-president Joe Biden en burgemeester Pete Buttigieg van South Bend (Indiana), die bekendstaan als leden van de meer gematigde vleugel.

Bloomberg zou met zijn 77 jaar de op een na oudste Democratische kandidaat zijn, na Sanders (78). Biden is 76 jaar en Warren 70. Buttigieg is 37. De zittende president Donald Trump is 73 jaar.

Sanders en Warren sceptisch

Warren en Sanders reageerden beiden via sociale media op de aankondiging van Bloomberg. “De biljonairsklasse is bang en dat zouden ze ook moeten zijn", twitterde Bernie Sanders. Warrens campagneleider Faiz Shakir liet in een verklaring weten dat “miljonairs die nog meer politieke macht willen zeker niet de verandering is die de VS nodig heeft”. Warren paste haar ‘tax calculator’ aan, met een speciale doorverwijsknop voor Michael Bloomberg en andere miljonairs als Bill Gates en Leon Cooperman. 

Bij de Republikeinen liet de gouverneur van Ohio, John Kasich, intussen weten zich terug te trekken uit de race om het presidentschap.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tim De Witte

    Bon, Tichmann is weer daar met z'n samenzweringstheorieën.

  • paola nerozzi

    Waarom allemaal zo oudere zouden ze niet beter een jong iemand nemen die weet hoe het nu er allemaal aan toe gaat

Lees meer