De vier maanden oude Giovannino werd in de steek gelaten door zijn ouders.
Facebook De vier maanden oude Giovannino werd in de steek gelaten door zijn ouders.

Ouders laten baby met zeldzame ‘vissenhuidziekte’ achter in ziekenhuis

Een baby met een zeldzame huidaandoening is door zijn ouders achtergelaten in een ziekenhuis in Turijn. Waar de ouders naartoe zijn, is een raadsel. De vier maanden oude Giovannino lijdt aan Harlekijn Ichthyosis. Dat is een genetische aandoening die een droge huid en ‘visachtig uiterlijk’ veroorzaakt.

Sinds zijn geboorte in augustus wordt Giovannino intensief verzorgd door verpleegkundigen in het Sant’Anna ziekenhuis in Turijn. Daar komt mogelijk binnen enkele weken noodgedwongen een einde aan. In de tussentijd wordt naarstig gezocht naar de ouders. Het is vooralsnog één groot raadsel waar zij op dit moment zijn en waarom ze hun kind hebben achtergelaten.

“Ik weet niet wat de reden is. Het enige dat vaststaat, is dat dit kind in de steek is gelaten”, zei een van de verpleegsters die voor hem zorgde tegen de Italiaanse krant La Stampa. “We dromen hier allemaal dat hij binnenkort een eigen huisje heeft.”

Uitdroging

De lokale autoriteiten zijn zich bewust van de trieste situatie en hebben de afgelopen tijd met man en macht geprobeerd de ouders op te sporen. Ze zijn bereid een tijdelijk thuis te bieden aan Giovannino, maar zijn medische toestand betekent wel dat hij continu speciale zorg nodig heeft.

Het jongetje wordt op dit moment onophoudelijk verzorgd op een speciale intensive care in het ziekenhuis. Om te voorkomen dat zijn huid uitdroogt, wordt hij uit het zonlicht gehouden en meerdere keren per dag met een vochtinbrengende crème ingesmeerd.

“Het is een schattig kind dat glimlacht en graag rondgeleid wordt”, vertelde het hoofd van de afdeling tegen de Italiaanse krant La Repubblica. “Hij is blij als iemand hem naar muziek laat luisteren.”

Slechts luttele uren nadat het verhaal van Giovannino bekend werd, begonnen mensen massaal contact op te nemen met het ziekenhuis en aan te bieden hem te adopteren. Autoriteiten in Turijn evalueren momenteel alle aanvragen en onderzoeken verder ook of gespecialiseerde pleegzorg een optie is.

Ruitvormige schubben

Kinderen met de ziekte Harlekijn Ichthyosis worden geboren met ruitvormige schubben, wat problemen met de luchtwegen en beweging kan veroorzaken. Omdat het kindje scheurtjes heeft in de huid die flinke infecties teweeg kunnen brengen, is hij soms wekenlang aan bed gekluisterd.

De huid moet constant worden ontdaan van dode huidcellen, en vijf keer per dag worden ingesmeerd met een speciale zalf. Daarbovenop is het voor hem noodzakelijk om drie keer per week in een bad van vochtinbrengende crème te liggen. De ziekte is erfelijk en schuilt in een gemuteerd gen dat is overgedragen door de ouders.

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Vaelen

    Die ouders willen niet alles opgeven om dag en nacht voor dat kind te zorgen of hebben gewoon het geld er niet voor om al die medicatie en dergelijke te kunnen kopen die dat kind levenslang gaat nodig hebben. Daar moet je toch niet lang over nadenken waarom die ouders dat kind hebben achter gelaten?

  • paul van de velde

    De verpleegster van het Sant’Anna ziekenhuis in Turijn hoop dat het kind snel een thuis vindt ? Een teken dat ze er ook liever snel van af willen zijn. En het is juist daar dat het kind de beste zorgen kan krijgen ??? Een ramp voor die ouders hoog waarschijnlijk.

Lees meer