De tweejarige Matheryn Naovaratpong.
Facebook De tweejarige Matheryn Naovaratpong.

Ouders laten kleutertje invriezen: "Hopelijk brengt de wetenschap haar ooit terug"

Toen de tweejarige Matheryn Naovaratpong uit Thailand bezweek aan een zeldzame hersentumor besloten haar ouders zowel het lichaam als de hersenen van de kleuter cryogeen te laten invriezen. Ze hopen dat wetenschappelijke vooruitgang hun dochtertje ooit opnieuw tot leven kan wekken. "Als dat niet lukt, blijven haar cellen minstens goed bewaard zodat de dodelijke ziekte in de toekomst bestudeerd, beter begrepen en hopelijk genezen kan worden", vertellen haar ouders.

Matheryn Naovaratpong is vermoedelijk de jongste mens ter wereld die cryogeen bewaard wordt. Vorig jaar werd bij de kleuter plots ependymoblastoma vastgesteld, een zeer agressieve vorm van kanker die vooral kleine kinderen treft.

Het meisje, dat plots niet meer wakker werd en in coma viel, bleek een tumor van elf centimeter in haar linkerhersenhelft te hebben. Na twaalf hersenoperaties, twintig chemobehandelingen en twintig sessies radiotherapie moesten de dokters de strijd opgeven.

Vastberaden dat haar lijden niet voor niets zou zijn, besloten ze de hersenen en het lijfje van hun kleuter apart te laten invriezen. Hoewel ze vooral hopen dat de wetenschap ooit in staat zal zijn hun kleine spruit nieuw leven in te blazen, willen ze ook hun steentje bijdragen aan toekomstig onderzoek naar ependymoblastoma. Hun geloof in de wetenschap komt niet uit de lucht gevallen. Matheryn werd namelijk geboren met dank aan een draagmoeder nadat haar mama afscheid moest nemen van haar eigen baarmoeder.

Lees meer