GoFundMe

Ouders van drie jonge kinderen krijgen allebei te horen dat ze terminaal zijn en doen hartverscheurende oproep

"De kanker is terug en deze keer kunnen we er niets meer aan doen." Dat kreeg Karen Stewart (36) uit Ierland te horen toen ze dit jaar op controle ging bij haar dokter. Twee keer eerder had de moeder van drie jonge kinderen de ziekte overwonnen, maar dit zou de keer te veel worden. En alsof de beproeving voor het gezin al niet erg genoeg was, kreeg haar man Ed (42) opeens last van pijn in zijn borst.

Karen kreeg voor de eerste keer een kankerdiagnose toen ze 20 was. Het bleek om een neuroblastoom te gaan, een kwaadaardig gezwel op haar zenuwweefsel. Ze onderging chemotherapie en genas, maar tien jaar later keerde de kanker terug. Ook deze keer overwon ze de ziekte, maar toen ze begin dit jaar bij de dokter op controle ging, was het vonnis nog harder dan de vorige keren: ze bleek terminaal. Met chemotherapie zou de kanker wel nog een tijd onder controle gehouden kunnen worden, maar dat was alles.

Stress
Maar rond hetzelfde moment kreeg haar man Ed - met wie ze samen drie kinderen heeft: Keeva (10), Finn (8) en Erin (4) - last van pijn in zijn borst. Aanvankelijk dachten ze dat het door de stress kwam van Karens nieuwe kankerdiagnose. Maar toen hij ook misselijk werd elke keer hij had gegeten, besloot hij om toch ook maar bij de dokter langs te gaan. De diagnose kwam als een donderslag bij heldere hemel: hij bleek pancreaskanker te hebben en ook hij had nog maar enkele maanden te leven.

Met hun vreselijke lot voor ogen doen ze nu een oproep om je te laten checken bij de dokter als je ergens last van hebt en om de symptomen niet te negeren. "Als je pijn hebt, laat het controleren, zeker als het weken aanhoudt. Als je ergens een knobbeltje voelt, ga naar de dokter. Het is misschien niets, maar laat het niet betijen tot het te laat is. Bij Ed dachten we dat het zijn hart was en dat het wel zou overgaan als hij zich rustig hield. We bleken het aan het verkeerde eind te hebben."

Leuke herinneringen
Vrienden van het koppel hebben nu een geldinzamelactie op touw gezet zodat het gezin nog zo veel mogelijk leuke herinneringen kan maken voor Karen en Ed er niet meer zijn. Er is intussen bijna 7.000 euro verzameld op een speciale pagina.

Lees meer