3 Het vliegtuig vatte vuur tijdens de noodlanding.
EPA Het vliegtuig vatte vuur tijdens de noodlanding.

Overlevende noodlanding Moskou: “God zal oordelen over passagiers die bagage meegristen”

Mikhail Savchenko is een van de 37 inzittenden die de noodlanding van een Russisch vliegtuig zondag hebben overleefd. 41 anderen haalden het niet. Volgens getuigen blokkeerden passagiers vooraan de doorgang voor de mensen achteraan, omdat ze naar hun bagage grepen. Savchenko wil hen niet veroordelen: “God is hun rechter”.

Een Sukhoi SSJ100-toestel van Aeroflot moest zondag na 28 minuten vliegen terugkeren om een noodlanding te maken op de luchthaven van Sheremetyevo in Moskou. Het vliegtuig had op dat moment nog te veel brandstof aan boord voor zo’n manoeuvre en vatte vuur. 41 inzittenden kwamen om.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik weet niet wat ik moet denken van de mensen die naar buiten renden met hun bagage”, reageert Mikhail Savchenko, een van de overlevenden, op Facebook. Zij kregen bakken kritiek op sociale media, maar Savchenko is het daar niet mee eens. “Ik wil geen heksenjacht op hen. Ik ben er zeker van dat ook zij het nu moeilijk hebben. Ik denk niet dat ook maar iemand in deze brandende hel zijn koffers koel en opzettelijk naar buiten heeft gedragen. Ik heb geen idee hoe de psyche in zulke situaties werkt, dat is voer voor experts. God zal over hen oordelen.”

3
EPA

Savchenko voegde er nog een post scriptum aan toe: “Nee, ikzelf sleepte mijn koffers niet naar buiten. Nee, ik vloog niet in business. Nee, ik kon niemand rondom mij helpen op het moment dat ik aan het filmen was. Maar geloof me: dat maakt het allemaal niet makkelijker”.

De Russische passagier was vooral de crew heel erg dankbaar. “Zonder hen zouden er zo veel meer slachtoffers geweest zijn”, zei hij.

3
EPA

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Laurent Van De Velde

    Sloten op de ‘overheads’ in geval van nood of op slot tijdens de vlucht... wat een ideeën allemaal! Kunnen we anders eens proberen inzetten op gezond verstand en mensen uitleggen waarom hun rommel niet meekan in een noodgeval voor zij die te dom zijn om dat zelf in te zien? Los daarvan kan het goed zijn dat veel mensen in paniek overgegaan zijn op auto-piloot en zelf niet ten volle beseften dat ze de boel aan het vertragen waren...

  • Kris Bouwens

    Zou idd een goede oplossing zijn. Een slot op de handbagage op de momenten dat de gordels vast moeten.

Lees meer