Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.

Oxfam nu ook in opspraak na feestjes met prostituees in Tsjaad

Ook in Tsjaad zouden medewerkers van Oxfam prostituees betaald hebben voor feestjes. Dat schrijf The Observer vandaag. Het nieuws komt er slechts twee dagen nadat een soortgelijk verhaal opdook van Oxfam-medewerkers in Haïti. De gebeurtenissen in Tsjaad zouden zich meer dan tien jaar geleden voorgedaan hebben, toen de Belg Roland Van Hauwermeiren de Oxfam-operaties in Tsjaad leidde.

"Vrouwen waarvan we dachten dat ze prostituees waren werden herhaaldelijk uitgenodigd naar het Oxfam-hoofdkwartier daar", aldus een medewerker aan The Observer, de zondagskrant van The Guardian. Een leidende medewerker werd daarvoor in 2006 ontslagen, aldus een vroegere medewerker. "Ze nodigden vrouwen uit voor feestjes. We wisten dat ze niet gewoon vrienden waren, maar iets anders."

Nog volgens de vroegere Oxfam-medeweker doet de organisatie fantastisch werk, maar gaat het om "een probleem in de hele sector".
Eerder raakte al bekend dat Van Hauwermeiren in 2011 opstapte, nadat hij toegegeven had dat prostituees in zijn villa in Haïti waren langsgeweest. Oxfam ontkende vrijdag al dat het het schandaal wilde toedekken, nadat de Britse krant The Times details over een intern onderzoek publiceerde.

Niets met Belgische tak te maken

Van Hauwermeiren is een Belg, maar werkte in Haïti als landelijk directeur van Oxfam Haïti, verduidelijkte Stefaan Declercq, secretaris-generaal van Oxfam Solidariteit België vrijdag al. "Hij had niets met de Belgische tak van Oxfam te maken, maar ik wil mij daar ook niet achter verschuilen."

Maandag zien vertegenwoordigers van de Britse regering verantwoordelijken van Oxfam. "Ik geef hen de kans om me persoonlijk te zeggen wat ze gedaan hebben na die gebeurtenissen, en ik ga zien of ze de morele kwaliteiten hebben die volgens mij nodig zijn", aldus Penny Mordaunt, staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking. "Als ze me niet alle informatie geven, dan werk ik niet meer met hen samen." 

Geschokt en verbijsterd

Oxfam-Solidariteit zegt "gechoqueerd en verbijsterd" te zijn over de jongste onthullingen over de feestjes in Tsjaad. "Hoewel we deze informatie niet kunnen bevestigen op dit moment, toont dit opnieuw onaanvaardbaar gedrag van enkele mensen en de noodzaak van een sectorbrede aanpak om het probleem grondig aan te pakken", stelt Stefaan Declercq, secretaris-generaal van Oxfam-Solidariteit, in een persbericht. 

Oxfam-Solidariteit zegt de discussie binnen de humanitaire sector en internationale samenwerking te willen aangaan om "efficiënte mechanismen voor informatie-uitwisseling te installeren met betrekking tot personeel dat betrokken is in zulke zaken".

Interne maatregelen genomen

Oxfam herhaalt dat het sinds de Haïti-zaak een aantal maatregelen heeft genomen om seksueel wangedrag en onfatsoenlijk gedrag te voorkomen en verandering te brengen in de manier waarop de organisatie omgaat met beschuldigingen inzake seksueel wangedrag en ongewenste intimiteiten. "Er is een internationaal beschermingscomité (Safeguarding Taskforce) opgezet ter preventie van seksueel wangedrag en ongewenste intimiteiten, er is een permanente hotline waar wangedrag kan gemeld worden en er zijn interne sensibiliseringsprogramma's voor preventie en omgaan met klachten. Oxfam heeft eveneens haar 'Code of Conduct' aangepast. Deze gedragscode is nu vooral gericht op preventie. De begeleiding van slachtoffers staat eveneens centraal in deze nieuwe maatregelen." 

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rudy van hecke

    ik heb er geen probleem mee wat ze doen want ik heb nog nooit geld gegeven en zal het ook nooit doen maar ja ik zal wel een achterlijke zijn zeker

  • Rania Desaegher

    Het werd tijd dat deze misbruiken openbaar gemaakt worden. Mensen moeten weer waar hun giften naartoe gaan.

Lees meer