Een baby in Pakistan krijgt het poliovaccin binnen gedruppeld
AP Een baby in Pakistan krijgt het poliovaccin binnen gedruppeld

Pakistan begint inentingen op luchthavens tegen polio

Pakistaanse autoriteiten voeren nieuwe maatregelen in om de verspreiding van polio tegen te gaan, waaronder speciale vaccinatieklinieken op luchthavens. De actie volgt op een alarmerend bericht van de Wereldgezondheidsorganisatie dat Pakistan ervan beschuldigt niet genoeg te doen om polio te verspreiden.

Pakistaanse inwoners die niet ingeënt zijn, mochten tot op heden het land verlaten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het land daarmee samen met Syrië en Kameroen meewerkt aan de wereldwijde groei van 'wilde polio'. De VN-organisatie waarschuwt voor 'een gezondheidsnoodsituatie'.

In Pakistan komt de ziekte voornamelijk voor in het Noordwesten van het land waar islamitische militanten vaccinatie voorkomen door te zeggen dat het jongens steriliseert. Tientallen gezondheidswerkers die poliovaccinaties verspreiden zijn in de afgelopen twee jaar vermoord in het gebied.

'Wilde polio'
Polio leek vrijwel bedwongen en in maart nog werd India feestelijk poliovrij verklaard. Maar in april is volgens de WHO duidelijk geworden dat polio nieuwe haarden kent in vooral Kameroen, Pakistan en Syrië. Het virus dreigt zich daarvandaan te verspreiden.

Om te beginnen moeten mensen in die landen die naar een ander land reizen tegen polio zijn ingeënt, aldus WHO-chef Margaret Chan, om 'export' van de ziekte te voorkomen. Het is volgens de WHO aannemelijk dat volwassen reizigers een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van de 'wilde polio' die om zich heen grijpt. Daarom blijft vaccinatie ook in Nederland verstandig. Polio is in ons land dankzij inenting grotendeels verdwenen sinds de tweede helft van de jaren 50.

Lees meer