2
RV

Palestijnen naar Internationaal Gerechtshof tegen verhuis VS-ambassade naar Jeruzalem

De Palestijnen hebben een klacht ingediend bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag tegen de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ramallah meegedeeld. De VS zouden met die beslissing het internationaal recht geschonden hebben.

Palestina beroept zich bij de klacht op het Verdrag van Wenen uit 1961, dat diplomatieke betrekkingen tussen landen regelt. Daarin wordt ook bepaald dat de ambassade op het grondgebied van de ontvangende staat moet staan. "Gezien het speciale statuut van Jeruzalem is volgens Palestina de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël naar (...) Jeruzalem een schending van het Verdrag van Wenen", klinkt het in de mededeling van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. 

Hoorzitting

Procedures voor het VN-hof kunnen jaren duren. Een datum voor een hoorzitting is nog niet vastgelegd.


De Amerikaanse president Donald Trump erkende in december Jeruzalem als hoofdstad van Israël. In mei liet hij de Amerikaanse ambassade verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Sindsdien boycotten de Palestijnen de Amerikaanse regering en verklaarden ze dat de VS zich als neutrale bemiddelaar in het conflict met Israël buitenspel hebben gezet. (lees hieronder verder)

2 Amerikaans president Donald Trump.
AFP Amerikaans president Donald Trump.

De afgelopen maanden hebben de VS ook nog miljoenen aan financiële hulp voor de Palestijnen geschrapt, zowel voor het VN-agentschap ter bescherming van Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) als het hulpprogramma in de Gazastrook en de ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem. Trump wil zo de Palestijnen dwingen terug te keren naar de onderhandelingstafel. 

Trump

De vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen liggen sinds 2014 stil. Trump heeft een vredesplan voor de oplossing van het conflict aangekondigd. 

Israël heeft in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog onder meer de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzallem veroverd. De Palestijnen willen van deze gebieden hun eigen staat maken met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pedro Gonzalez

    Heel juist Fons, maar hier leest men dat niet in de media.

  • Fons Casteels

    Israël noch Amerika moeten Hamas criminaliseren: Hamas is al per definitie een criminele, terroristische organisatie. En Israël sluit de Palestijnen niet op: Israël beveiligt enkel zijn grens tegen de terreur van Hamas. De Palestijnen kunnen trouwens wél weg: als Egypte zijn grens met Gaza open zou stellen. Maar Egypte doet dat niet, want geen enkel ander land uit de regio wil Hamas-terroristen op zijn grondgebied.

Lees meer