Vrachtwagens vervoeren palmolievruchten over een modderige weg in Sumatra.
REUTERS Vrachtwagens vervoeren palmolievruchten over een modderige weg in Sumatra.

Palmolieactivisten vermoord in Indonesië

In de buurt van een palmolieplantage op het Indonesische eiland Sumatra zijn twee activisten om het leven gebracht. De politie heeft een zakenman gearresteerd die ervan wordt verdacht de opdrachtgever van de moord te zijn. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat milieuactivisten die de wanpraktijken van de palmolie-industrie onder de aandacht brengen steeds vaker bedreigd worden en met geweld te maken krijgen.

Martua Parasian Siregar (55) en Maraden Sianipar (42), werden tien dagen geleden dood aangetroffen nabij een palmolieplantage in het noorden van Sumatra. Ze hadden beide meerdere steekwonden. 

Volgens milieuactivisten en mediawaakhonden waren beide mannen voormalige journalisten die betrokken geraakt waren bij een dispuut tussen een palmoliebedrijf dat er actief was en lokale inwoners.

De politie deelde vrijdag mee dat de directeur van palmoliebedrijf Amelia - die enkel wordt aangeduid als ‘H.’ - gearresteerd werd omdat hij ervan verdacht wordt meerdere mannen omgerekend zo’n 2700 euro te betalen voor de moord op de twee activisten. Volgens lokale media is H. zakenman Wibharry “Harry” Padmoasmolo, die aan het hoofd staat van Amelia.

Illegale houtkap

De plantage waar de lichamen van de mannen werden aangetroffen, was in 2018 gesloten door de overheid omdat er illegaal meerdere hectaren bos gekapt werden, deelt de politie mee. De twee activisten werkten volgens de politie samen met lokale boeren om controle te krijgen over de palmolieplantage.

“Het motief van het incident is een conflict om land”, zei Agus Andrianto, politiecommissaris van Noord-Sumatra tijdens een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat er nog vier andere verdachten gearresteerd worden. Drie anderen waren nog op de vlucht. “We zijn ervan overtuigd dat H. iemand de opdracht heeft gegeven om de mannen te doden... of om hen af te slachten wanneer ze het domein betraden”, aldus Andrianto. H. ontkent voorlopig de beschuldigingen.

Intimidatie

Voor mensenrechtenorganisaties tonen de moorden aan dat wanpraktijken in de palmoliesector - die wereldwijd goed is voor zo’n 54 miljard euro - wijdverspreid zijn. Wie deze zaken aan het licht probeert te brengen, riskeert steeds vaker intimidatie. “Dit sterkt ons vermoeden dat schendingen van de mensenrechten bij palmoliebedrijven schering en inslag zijn”, zegt Dana Prima Tarigan, die aan het hoofd staat van het Indonesische Forum voor het Milieu (WALHI) en die de mannen voor hun dood ontmoette. “Dit is een bedreiging voor activisten en journalisten”, vertelt ze aan Reuters. 

Enkele weken voor de moorden kwam ook Golfrid Siregar - de milieuadvocaat van WALHI in het noorden van Sumatra om het leven. De politie oordeelde dat het om een verkeersongeluk ging, maar volgens mensenrechtengroepen stierf hij in mysterieuze omstandigheden en is er verder onderzoek nodig.

Alomtegenwoordig

Palmolie, de meest gebruikte eetbare olie ter wereld, zit in alles van margarine tot koekjes en zeep. De industrie krijgt de laatste jaren steeds meer kritiek omwille van de grootschalige en vaak illegale houtkap, de bedreiging van orang-oetans, bosbranden en uitbuiting van arbeiders.

Indonesië en Maleisië staan samen in voor 85 procent van de wereldwijde palmolieproductie.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ANN LIMBOS

    Als iedereen stopt met producten te kopen waar palmolie in zit zal hij een andere job moeten zoeken.

  • Mark Talman

    De palmoliegekte en het vernietigen van gigantisch veel oerwoud in Indonesie en Maleisie is vooral ingegeven door de europese vraag voor biodiesel. Biodiesel die verplicht is als een percentage in de diesel en die helemaal niet bio is. Al jaren een probleem maar de EU maakt aan die waanzin geen einde.

Lees meer