2
Thinkstock

Paniek! De Nutella is op in Australië

Er heerst lichte paniek bij chocoholics in Australië, want er zit een officieel tekort aan Nutella aan te komen. Het product is er de laatste tijd enorm populair geworden en steeds meer bakkers en cafés verwerken de hazelnootpasta in hun gebakjes en lekkernijen.

In België is Nutella op de ontbijttafel een vaste waarde in de meeste gezinnen, maar niet iedereen op aarde kent de populairste smeerpasta even goed. De Ferrero Group - die ook Kinder Bueno, Kinder Surprise, Ferrero Rocher, Rafaello, Mon Chéri en Tic Tac in haar gamma heeft - is in sommige markten nog relatief onbekend. In Australië is de opmars echter bijna voltooid en heeft Nutella een ware cultstatus gekregen. De mensen daar smeren het niet alleen op hun boterham, maar verwerken het ook in heel wat gerechten en gebakjes. Steeds meer bakkerijen gebruiken het, waardoor de potten van de winkelrekken vliegen.

De schappen ogen intussen leeg, maar het zal nog een dikke week duren voor Ferrero een nieuwe lading Nutella kan aanleveren. Australië mag dan haar eigen fabriek voor de hazelnootpasta hebben - in Lithgow in New South Wales -, de productie daar moet ook Nieuw-Zeeland en een groot deel van Azië voorzien van Nutella. Tot 7 augustus zullen ze het dus met confituur op hun boterham moeten stellen.

Gelukkig ziet het er niet naar uit dat Europa last zal hebben van het Australische tekort, al wordt er ook in onze contreien druk gesmeerd met Nutella. Precieze verkoopscijfers zijn niet meteen bekend, maar Ferrero gaat er prat op dat ze alle negen bollen van het Atomium tot de nok toe kunnen vullen met alle potten die per jaar in België verkocht worden. Onze smeerpasta wordt echter geproduceerd in een Franse fabriek, en nu de Turkse hazelnootvelden zich hersteld hebben van de hagelstormen vorig jaar, dreigt er ook geen notentekort meer. Wist je trouwens dat Ferrero 25 procent van alle hazelnootproductie ter wereld opkoopt?

2
Ferrero

Lees meer