5
AP

Paradijselijk eiland Mauritius vreest ecologische ramp nadat vrachtschip lek slaat voor kust

Op het eiland Mauritius in de Indische Oceaan heeft minister-president Pravind Jugnauth de noodtoestand uitgeroepen. Er dreigt een ecologische ramp nadat een vrachtschip er op 25 juli aan de grond liep en olie begon te lekken. De autoriteiten schatten dat 1.000 van de in totaal 4.000 ton olie uit het schip in zee is gestroomd. Tot nu toe is 500 ton olie uit het schip gepompt. Tot overmaat van ramp dreigt het schip in twee te breken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

De politie van het land staat klaar om aan boord van de onder Panamese vlag varende Wakashio te gaan in een poging bewijsmateriaal te vergaren. De 58-jarige kapitein van de bijna 300 meter lange bulk carrier helpt de politie daarbij. Twintig andere opvarenden zijn van het schip geëvacueerd.

Schoonmakers

Een eerste groep schoonmakers en vrijwilligers is begonnen met het opruimen, maar de eilandstaat heeft meer hulp van buitenaf nodig om de vervuiling adequaat te bestrijden, zeggen de autoriteiten. Het eiland vraagt ook om hulp om de tanker leeg te pompen. Frankrijk heeft inmiddels enkele schepen en mankracht gestuurd om te helpen bij het opruimen. Mauritius ligt dan ook vlakbij La Réunion, dat een overzees departement is van de Fransen.

Naast een dreigende milieuramp is de vrees ook dat de met olie besmeurde stranden van het toeristenparadijs grote economische schade zullen veroorzaken. 

Vanavond bereidde het eiland in de Indische Oceaan zich voor op het ergste. De interventieteams slaagden er tijdelijk in om de olie die al enkele dagen uit het ruim van het schip liep te stelpen. Maar het risico dat de bulkcarrier simpelweg in tweeën zou breken, werd steeds groter. “De barsten zijn groter geworden. De situatie is nog erger”, zei de premier van Mauritius, Pravind Jugnauth, tegen verslaggevers.

5
AFP
5
MAXAR via REUTERS
5
AFP
5
REUBEN PILLAY

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Vande Walle

    Mr Meulenbergs, dat is ook mijn gedacht . De natuur heeft véél meer hulp nodig dan de 7 (of is het al 8) miljard mensen . Geen natuur is ook geen mensen meer binnen veel kortere tijd dan dat sommigen denken(?) .

  • Kurt Decloedt

    Wie zal hier verantwoordelijk voor gesteld worden denk je? Juist niemand..

Lees meer