Sarkozy bleef op zijn honger zitten in Washington.
UNKNOWN Sarkozy bleef op zijn honger zitten in Washington.

Parijs organiseert in januari top over crisis

Frankrijk organiseert op 8 en 9 januari in Parijs een bijeenkomst van wereldleiders en financieel deskundigen die zoeken naar oplossingen voor de wereldwijde financiële crisis. De bijeenkomst moet complementair zijn aan de topconferentie van de G20 van het afgelopen weekend in Washington.

De bijeenkomst, die een minder formeel karakter krijgt dan het overleg in Washington, zal worden voorgezeten door Frans president Nicolas Sarkozy en de voormalige Britse premier Tony Blair, de voorganger van de huidige Britse premier Gordon Brown. Sarkozy en Brown keerden beiden enigszins ontevreden terug van de top in Washington, waarop volgens hen concretere stappen hadden moeten worden gezet.

Wie zal aanwezig zijn?
Franse regeringsmedewerkers zeggen dat het nog te vroeg is om te zeggen wie op 8 en 9 januari allemaal in Parijs hun opwachting zullen maken, maar in ieder geval zijn de Nobelprijswinnaars economie Joseph Stiglitz en Amartya Sen van de partij.

Sarkozy en Brown drongen er bij de Amerikaanse president George Bush op aan de top in Washington te organiseren. Zij hadden gehoopt op concrete besluiten over regulering van financiële markten, wereldwijde standaarden voor financiële transacties en uitbreiding van het mandaat van het Internationaal Monetaire Fonds.

Niets concreet
De G20 kwam niet veel verder dan een inventarisering van de problemen en de belofte daarover te blijven praten. Ook werd overeengekomen om na het aantreden van de Amerikaanse president Barack Obama op 20 januari in Londen een nieuwe top te houden. (novum/adv)

Lees meer