6
EPA

Parijse wijk vast in jaren 40-decor door lockdown

Een wijk in Parijs ligt er vandaag bij als een buurt uit de Tweede Wereldoorlog nadat de makers van een filmset die de jaren ‘40 voorstelt, al hun werk moesten achterlaten toen in Frankrijk een lockdown werd afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus.

In de Rue Androuet in het district Montmartre zijn de muren beplakt met oorlogspropaganda en socialistische posters. Gevels werden omgeturnd tot die van een juwelierszaak en kledingmaker ten tijde van WOII. Duitse wegwijzers geven de weg naar medische voorzieningen aan. Ook de twee nabijgelegen straten Rue Berthe en Rue des Trois Frères kregen een WOII-makeover. 

“Mocht Parijs in quarantaine nog niet desoriënterend genoeg zijn: mijn buurt werd gebruikt als filmset toen de lockdown werd afgekondigd. Nu is de hele wijk bevroren in 1941", schrijft lokale bewoner Tim Mc Inerney op Twitter. 

6
EPA

Parijs ligt er vandaag bij als een echte spookstad. Het is dag 9 van de lockdown die werd afgekondigd door president Emmanuel Macron om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Macron gaf de 67 miljoen inwoners van Frankrijk vorige week 16 uur de tijd om zich op de lockdown voor te bereiden, waardoor het productieteam van de film Adieu Monsieur Haffmann geen tijd had om de set weer op te breken.

De film van de Franse regisseur Fred Cavaye is een adaptatie van het gelijknamige toneelstuk dat het verhaal vertelt van Joseph Haffmann, een Joodse juwelier die moet onderduiken om aan de nazi’s te ontsnappen.

6
EPA

Parijs werd in de zomer van 1940 bezet door de Duitsers. De Franse overheid verhuisde naar Vichy, terwijl de Franse hoofdstad bestuurd werd door het leger van Hitler. Tijdens de bezetting werd er een avondklok ingesteld, voedsel werd gerantsoeneerd en er was een nijpend tekort aan steenkool voor de kachels. Parijse joden werden verplicht om een Davidster te dragen. Duizenden van hen werden op bevel van de Duitsers door de Franse politie opgepakt en naar Duitse concentratiekampen gestuurd. 

6
REUTERS
6
REUTERS
6
EPA

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marc Deglin

    de beste zin uit dit artikel : oorlogspropaganda en socialistische posters . socialisme en faschisme zijn 2 handen op 1 buik.

  • jeff De Boeck

    Veelmooier dan nu !

Lees meer