Luigi Ventura, de ambassadeur van het Vaticaan in Frankrijk.
AFP Luigi Ventura, de ambassadeur van het Vaticaan in Frankrijk.

Parket Parijs vraagt opheffing immuniteit van pauselijke nuntius

Het parket van Parijs heeft de opheffing van de immuniteit gevraagd van de ambassadeur van het Vaticaan in Frankrijk, tegen wie een onderzoek loopt rond "seksuele agressie". Dat heeft het parket bevestigd, nadat het nieuws werd bekendgemaakt door de krant La Croix. 

Tegen de 74-jarige Italiaanse prelaat Luigi Ventura zijn al vier klachten ingediend. Drie van de klagers werden al door de politie ondervraagd, aldus een bron dichtbij het onderzoek. Minstens drie personen beschuldigen de man van "handtastelijkheden op de billen". De feiten zouden zich in 2018 hebben voorgedaan tijdens een bijeenkomst van de Italiaanse gemeenschap in de Franse hoofdstad. 

De openbaar aanklager van Parijs had in januari al een onderzoek ingesteld tegen de pauselijke nuntius op verdenking van aanranding. Nadat dit in de media bekend was geraakt, werd het nieuws in gerechtelijke kringen bevestigd.

Ventura is sinds 2009 aan het werk in Parijs als pauselijk nuntius en is daarmee verantwoordelijk voor de relaties tussen het Vaticaan en de Franse overheid. Door zijn functie geniet de 74-jarige geestelijke diplomatieke onschendbaarheid. De klagers en hun advocaten hebben in een schrijven aan het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd dat Frankrijk er bij het Vaticaan zou op aandringen dat die onschendbaarheid wordt opgeheven. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer