John Bercow, de flamboyante voorzitter van het Britse Lagerhuis.
AP John Bercow, de flamboyante voorzitter van het Britse Lagerhuis.

Parlement buitenspel zetten om brexit zonder akkoord door te duwen? Geen sprake van, zegt voorzitter

De voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, noemt het “vanzelfsprekend” dat een nieuwe premier het parlement niet zal kunnen opschorten om het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie te halen. “Dat staat zo als een paal boven water dat het eigenlijk niet gezegd hoeft te worden, maar blijkbaar moet ik dat toch nog eens herhalen”, aldus Bercow in een reactie op kandidaat-premier Dominic Raab. Die had die piste gisteren gesuggereerd.

Raab wilde gisteren op een campagnebijeenkomst niet uitsluiten dat hij het parlement zou laten opschorten om een ‘no deal-brexit' mogelijk te maken. Als het parlement niet in zitting is, zou het de brexit ook niet kunnen tegenhouden, is de redenering.

Maar “dat gaat gewoon niet gebeuren”, maakt Bercow zich sterk. Ook enkele van Raabs concurrenten om premier Theresa May op te volgen, wezen de optie meteen van de hand en noemde die “ondemocratisch” en “ongrondwettelijk”. Het is uiteindelijk de koningin die formeel de beslissing moet nemen de parlementaire zittijd te beëindigen, en de meeste Britse politici ijveren ervoor het staatshoofd uit de hele brexitsaga te houden.

De Britse Conservatieven beginnen volgende week aan de eerste ronde van hun nieuwe voorzittersverkiezingen in opvolging van Theresa May. Midden juli moet duidelijk zijn wie de nieuwe leider van het Verenigd Koninkrijk wordt.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Marc Geerts : ik woon in Frankrijk : ik kan het zelfde zeggen over de arrogantie van de Nederlanders. Ik hoor ze in de supermarkt zagen over de Fransen. EN sommige Vlaamse Belgen ook die denken dat ze de Fransen nog moeten gaan koloniseren. Slecht argument!

  • Marc Geerts

    Die zijn daar allemaal aan het doordraaien. De Britten denken dat ze zich alles kunnen blijven permiteren, vergeet het. De Britten passen zich zelfs als ze in het buitenland op vakantie zijn niet het minste aan...ik woon 4 jaar in Spanje, ik ben nog geen enkele Brit tegengekomen die een goede morgen of goede dag in het Spaans zeggen of erger nog, ze proberen het nog niet eens....dat zegt toch genoeg van dat volkske hé.

Lees meer