3 President Otto Perez eind juni van dit jaar.
AP President Otto Perez eind juni van dit jaar.

Parlement Guatemala heft immuniteit president niet op

Het parlement van Guatemala heeft gisteren de immuniteit van president Otto Pérez niet opgeheven. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij een grootschalig corruptieschandaal, maar moet voorlopig dus niet vrezen voor vervolging. De zaak zorgt al maandenlang voor onrust in het Latijns-Amerikaanse land.

Voor het opheffen van de onschendbaarheid was een tweederdemeerderheid nodig, en die werd niet gevonden. Slechts 88 van de 158 parlementsleden stemden voor, tegen 26 tegenstemmen en 44 onthoudingen.

Een onderzoekscommissie binnen het parlement had de opheffing van de onschendbaarheid gevraagd. Enkel dan kon Perez zich voor het gerecht verantwoorden.

Het corruptieschandaal in Guatemala reikt tot in de hoogste politieke regionen. Vicepresidente Roxana Baldetti moest op 8 mei ontslag nemen, toen bleek dat haar privésecretaris aan het hoofd stond van een netwerk dat op grote schaal fraudeerde met douanerechten.

Daarnaast werden nog eens zestien hooggeplaatste ambtenaren opgepakt wegens corruptie in de gezondheidszorg. Vorige maand werd zelfs de schoonzoon van de president opgepakt. Ook de bevolking kwam al meermaals op straat om gerechtigheid te eisen.

3
REUTERS
3
REUTERS

Lees meer