2 De Canadese premier Justin Trudeau met zijn gezin in Montreal.
AP De Canadese premier Justin Trudeau met zijn gezin in Montreal.

Partij Canadese premier Justin Trudeau verliest absolute meerderheid, maar blijft grootste

De Liberale Partij van premier Trudeau heeft bij de Canadese parlementsverkiezingen voldoende stemmen gekregen om aan de macht te blijven, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Trudeau zou nu een minderheidsregering gaan leiden. De uitslag van de landelijke verkiezingen van maandag zal voor Trudeau, die de laatste tijd geplaagd werd door schandalen, een hele opluchting zijn.

De partij van Trudeau gaat volgens de uitslagen en voorspellingen van de CBC in 156 districten aan de leiding. De Conservatieven van zijn rivaal Andrew Scheer leiden in 122 districten. Om een meerderheid in het parlement te vormen zijn 170 zetels nodig. De uitslag betekent dat Trudeau afhankelijk is van kleinere, linkse partijen zoals de Groenen (3) en de Nieuwe Democratische Partij (24). Opvallend: de Conservatieven haalden ondanks hun lager zetelaantal wel het meeste stemmen: 34,4 procent tegenover 33,1 voor de Liberalen.

De 47-jarige premier bedankte na middernacht de kiezers voor het vertrouwen “om het land in de juiste richting te bewegen”. Ook zei hij “te zullen vechten voor alle Canadezen”. Scheer liet tijdens zijn toespraak weten dat de Conservatieven klaar zullen staan en gaan winnen als Trudeau’s regering valt.

De Canadese premier kreeg al gauw felicitaties vanuit buurland Verenigde Staten. President Donald Trump spreekt op Twitter van een “prachtige en zwaar bevochten overwinning”. Volgens Trump, die in het verleden herhaaldelijk botste met Trudeau, heeft Canada een goede keuze gemaakt. “Ik zie ernaar uit om met u samen te werken aan de verbetering van onze twee landen!”

In 2015 won Trudeau de verkiezingen nog ruim, maar de laatste maanden kwam hij steeds vaker onder vuur te liggen, onder meer door een ‘blackface’-schandaal en een vermeende omkopingsaffaire. De partij van Trudeau rekende daarom al op verliezen, maar wist dus toch de conservatieven van Andrew Scheer voor te blijven.

Al van voor het openen van de stemhokjes was duidelijk dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen de Liberalen en de Conservatieven. 

2
AFP

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • paul van de velde

    Hij heeft gewoon zwarte piet gespeel en de kinderen blij gemaakt toch ? Maar criminele politiekers van hier worden ver hemelt en goed beloond met jobkens en staatsbegrafenissen.

  • marc Deglin

    en niemand spreekt over het corruptieschandaal , waarbij hij de ambtenaren beval , van géén onderzoek te doen ? deze man is zo corrupt , dat de geschiedenis later een apart hoofdstuk over hem zal schrijven.

Lees meer