De AKP, de partij van president Erdogan (l.) en premier Davutoglu (r.) deed het zondag slechter dan gehoopt.
REUTERS De AKP, de partij van president Erdogan (l.) en premier Davutoglu (r.) deed het zondag slechter dan gehoopt.

Partij Erdogan kan slechts één geïnteresseerde bekoren voor coalitie

In Turkije moet de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan na de voor haar teleurstellend verlopen parlementsverkiezingen op zoek naar een partner. Maar van de die mogelijke kandidaten toont slechts één partij interesse in een coalitie: de rechts-nationalisten van MHP.

De conservatief-islamitische partij AKP, die de Turkse politiek sinds 2002 heeft gemonopoliseerd, veroverde 258 zetels in het 550 zitjes tellende parlement: dat zijn er 18 tekort om een gewone meerderheid te behalen. De partij had op 330 zetels of meer gehoopt om op eigen houtje de grondwet te herschrijven en een "presidentieel systeem" te introduceren.

In het nieuwe parlement zetelen nog drie andere partijen: de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij CHP, die op plaats twee eindigde, de extreemrechtse Nationale Beweging (MHP) en de pro-Koerdische Volksdemocratische Partij HDP van Selahattin Demirtas.

De HDP wil niet in zee gaan met de AKP en omgekeerd. Ook voorzitter Kemal Kilicdaroglu maakte vandaag duidelijk dat zijn CHP evenmin een samenwerking met de AKP ziet zitten.

Blijft dus over: de MHP. De rechts-nationalisten, die zondag een score van 16,29 procent haalden, lieten weten, morgen coalitieoverleg met de AK-partij te zullen aansnijden.

Lees meer