Armeense geestelijken tijdens een herdenking van de genocide in 2012.
REUTERS Armeense geestelijken tijdens een herdenking van de genocide in 2012.

Patriarch kondigt heiligverklaring 1,5 miljoen slachtoffers Armeense genocide aan

Patriarch Karekine II, leider van de apostolische orthodoxe Armeense Kerk, heeft de heiligverklaring van de 1,5 miljoen slachtoffers van de Armeense genocide uit 1915 aangekondigd. Dat heeft de Franse katholieke krant La Croix gemeld.

In een brief naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de volkerenmoord bedankt de patriarch de twintigtal landen die de genocide, gepleegd door de door de Ottomanen en door de 'Jonge Turken', inmiddels hebben erkend. De heiligverklaring zal op 23 april 2015 plaatsvinden. De patriarch heeft 24 april uitgeroepen tot 'Herdenkingsdag van de heilige martelaren van de genocide'. De genocide zal in Armenië overigens een heel jaar worden herdacht.

Paus Franciscus bestempelde op 3 juni 2013 de massamoord op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog als "de eerste genocide van de twintigste eeuw", wat felle irritatie uitlokte bij Turkije, dat de genocide ontkent. In 2000 had paus Johannes Paulus II de Armeense genocide ook al in felle bewoordingen veroordeeld.

Lees meer