EPA

Paul Ryan liegt erop los op Republikeinse Conventie

In een poging om de achterstand op Barack Obama te verkleinen, doen de Republikeinen er alles aan om de publieke opinie om te keren. Ook liegen dat ze zwart zien, zo blijkt na de speech van Paul Ryan, de running mate van presidentskandidaat Mitt Romney, op de Republikeinse Conventie in Tampa, Florida.

Paul Ryan verwijt de huidige president Obama dat hij steeds opnieuw alle gemaakte fouten probeert af te schuiven op de regering van zijn voorganger George W. Bush. Hij roept Obama dan ook op om zelf verantwoordelijk op te nemen, onder andere voor de economische crisis. Volgens Ryan zou hij samen met Romney wel met een ethiek van verantwoordelijk in het Witte Huis zetelen ... al blijkt ethiek niet van tel tijdens de verkiezingsrace.

"We zullen onze campagne niet laten leiden door feitencheckers", liet een lid van Romneys campagneteam enkele dagen nog weten. En dat laten ze ook duidelijk merken in hun speeches. Op de Republikeinse Conventie in Tampa, waar Romney en Ryan officieel werden genomineerd, viel Ryan de huidige regering aan met de ene valse claim na de andere.

GM-fabriek
Beginnen deed hij met het verlies van jobs. Zo zou Obama aan het begin van zijn ambtstermijn hebben verklaard dat een GM-fabriek in Wisconsin, de thuisstaat van Ryan, niet gesloten zou worden. "Nog geen jaar later was de fabriek dicht, en dat is die nog steeds." Maar, zo blijkt, die fabriek werd gesloten in december 2008, onder het waakzame oog van George W. Bush.

Het was maar een van de vele 'gemanipuleerde feiten'. Zo verwees Ryan later naar de kredietverlaging van de VS door Standard & Poor's. Volgens Romneys running mate was het allemaal Obama's schuld, hoewel S&P's zelf refereerde naar het debacle met de 'debt ceiling'. En wie zorgde er voor dat debacle? De Republikeinen in het Congres, geleid door ... Paul Ryan, maar dat vermeldde hij even niet.

Lees meer