EPA

Paus Franciscus looft rol van moeders wereldwijd tijdens nieuwjaarsmis en herinnert politici eraan het “algemeen welzijn” te dienen

Paus Franciscus heeft 2019 ingezet met een ode aan alle moeders tijdens de mis in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Hij loofde in zijn homilie hun rol in de samenleving. In een geschreven boodschap voor het nieuwe jaar - tevens ook Wereld Vrede Dag binnen de katholieke kerk - heeft de paus ook politici wereldwijd opgeroepen zich in te zetten voor een cultuur van vrede, zo heeft Kerknet gemeld.

Tijdens de mis in de Sint-Pietersbasiliek loofde de kerkleider de rol van de moeders in de samenleving. Hij beklemtoonde het belang van moeders en hun deugden van zelfopoffering en mededogen “in de huidige gefragmenteerde wereld”. “Een wereld die naar de toekomst kijkt zonder de blik van een moeder is kortzichtig”, zei Franciscus. “Een wereld waarin moederlijke tederheid als puur sentiment wordt afgedaan, kan misschien materieel rijk zijn, maar arm wat de toekomst betreft”.

“Hoevelen zijn er niet die de affectie van de moeder vergeten, en die kwaad op zichzelf leven en voor alles onverschillig zijn?", aldus de paus. “Jammer het te zeggen, maar hoevelen reageren er niet op alles en iedereen met bitterheid en kwaadaardigheid?” 

Een wereld waarin moederlijke tederheid als puur sentiment wordt afgedaan, kan misschien materieel rijk zijn, maar arm wat de toekomst betreft

Paus Franciscus

Tegen nationalisme en populisme

In een tweede, geschreven, vredesboodschap beklemtoonde de leider van de roomskatholieke kerk dan weer dat het politieke engagement van politici het algemeen welzijn en de vrede moet dienen. Maar al te vaak zijn politici ten prooi aan “corruptie of bevorderen zij economische ongelijkheid, racisme en vreemdelingenhaat, de mishandeling van migranten en de aantasting van het milieu”.

De paus spreekt zich nadrukkelijk uit tegen nationalisme en populisme. Hij drukt de politici op het hart om zich te laten leiden door rechtvaardigheid, respect, oprechtheid, eerlijkheid en trouw. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Vannuffelen

    De paus heeft politici niet de les te leren , denkt die dat iedereen gelooft . Die vent moet binnen zijn kerkmuren blijven en alleen spreken voor degenen die geloven .

  • Sven Kerstens

    Hugo Bavré, waarom moet de maatschappij bijdragen in het bekostigen van kinderen? Onbegrijpelijk dat iemand anders mort betalen voor de kinderen van anderen.

Lees meer