3

Paus in kerstboodschap: “Verscheidenheid van mensen is rijkdom, geen gevaar”

In zijn kerstboodschap heeft paus Franciscus het belang van het samenleven tussen mensen van verschillende landen, culturen en religies onderstreept. “Onze verscheidenheid schaadt ons niet, ze houdt geen gevaar in, maar is veel meer een rijkdom”, aldus de paus op het Sint-Pietersplein in Rome. Voor zijn traditionele zegen ‘Urbi et Orbi’ deed hij een globale oproep tot broederschap.

“Wat is de universele boodschap van Kerstmis? Dat God een goede vader is en we allen broeders en zusters zijn”, aldus paus Franciscus. “Deze waarheid is de basis van de christelijke visie op mensheid. Daarom is mijn wens voor een gelukkige Kerstmis een wens voor broederschap.”

De paus deed ook een oproep tot vrede en verzoening tussen Israëli’s en Palestijnen, en in Syrië, Jemen, Afrika, het Koreaanse schiereiland, Oekraïne, Venezuela en Nicaragua. Ook gaf hij aandacht aan vervolgde christelijke minderheden en bevolkingen die het slachtoffer zijn van “ideologische, culturele en economische vormen van kolonisatie”, of die geen toegang hebben tot voedsel, gezondheidszorg en onderwijs.

De paus spreekt het traditionele ‘Urbi et Orbi’ uit op Kerstmis en Pasen, en na de verkiezing van een nieuwe paus. 

3
EPA

Franciscus had gisteren op kerstavond al met duizenden gelovigen de middernachtmis gevierd in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. In zijn preek vroeg hij aan de gelovigen om de eenvoud van het kind van Bethlehem terug te vinden.

Hij stelde vast dat de mens hebzuchtig en vraatzuchtig is en meer interesse heeft in materiële dingen dan in de zin van het leven. “De mens is hebzuchtig en onverzadigbaar geworden”, zei de paus. “Het hebben, de opeenstapeling van dingen lijkt voor velen de zin van het leven te zijn. Terwijl sommigen aanschuiven bij banketten, hebben vele anderen geen brood om van te leven.”

3

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ivo Vandeneynde

    Dat is gemakkelijk gezegd: hij moet niet elke dag op weg naar zijn werk zien hoe je stad en omgeving overrompeld worden door mensen die alleen maar uit zijn op de voordelen hier. (De uitzondering van politiek asiel ter zijde gelaten). Ze willen de voordelen maar zijn eigenlijk tegen onze manier van denken, leven en tegen onze overtuigingen. Daar moeten we blij mee zijn?

  • Gerry Cle

    Uiteraard heeft de paus gelijk als hij zegt dat Jezus ons leerde dat ook Samaritanen en Filistijnen goede mensen kunnen zijn. Hij heeft ook gelijk dat we teveel met onszelf bezig zijn. Helaas hebben velen om die reden dat geloof afgezworen. Mensen stappen uit de kerk omdat ze weigeren solidair en menselijk te zijn, met de rijkdom van de kerk en het vroegere misbruik van kerkdienaren als alibi.

Lees meer