3 De paus geeft iemand zijn zegen tijdens de paasviering.
AFP De paus geeft iemand zijn zegen tijdens de paasviering.

Paus in paasboodschap: “Raak niet ontmoedigd door zee van problemen”

Paus Franciscus heeft de gelovigen tijdens de paasnacht aangemoedigd zich niet te verliezen in ontevredenheid en hopeloosheid. "Soms zijn we enkel bezig met onze problemen, die niet afnemen", zei het katholieke kerkhoofd in zijn preek tijdens de paaswake gisterenavond in de Sint-Pietersbasiliek. 

"We bidden om genade om niet door de stroming van de zee van problemen weggevoerd te worden. Om niet te stranden op de zandbanken van zonde of te pletter te storten op de klippen van wantrouwen en angst."

De eredienst in de paasnacht tekent de overgang van paaszaterdag naar Pasen. Daarbij wordt volgens de christelijke overlevering de heropstanding van Jezus uit de doden herdacht. De overgang van de dood naar de heropstanding geeft traditioneel ook vorm aan de paaswake. Aan het begin stapt de paus met een kaars de donkere Sint-Pietersbasiliek. Daarna ontsteken ook de gelovigen kaarsen. Pas dan gaat het licht aan.

3 De paus stapt de donkere basiliek in met een kaars.
EPA De paus stapt de donkere basiliek in met een kaars.

Wantrouwen staat hoop in de weg

Pasen is aanleiding tot hoop, zei de paus. Dikwijls lijkt het alsof inspanningen hun doel niet bereiken. "Je kan beginnen denken dat het vervliegen van hoop de donkere wet van het leven is", zei Franciscus. Toch is het volgens hem wantrouwen dat hoop echt in de weg staat.

"Wanneer je de gedachten toelaat dat alles fout gaat en dat het slechte nooit stopt, dan geloven we uiteindelijk dat de dood sterker is dan het leven, en worden we cynisch en lacherig, ziekelijke ontmoediging overmant ons", zei de paus. "Steen voor steen richten we in onszelf een gedenksteen op voor ontevredenheid, een graf van hoop."

Hoop niet begraven

Paus Franciscus roept gelovigen op de hoop niet te begraven. Het verhaal van Jezus maakt duidelijk dat de "overgang van geslotenheid naar gemeenschap, van troosteloosheid naar troost, van angst naar vertrouwen" mogelijk is.
Paus Franciscus sluit de paasfeestelijkheden in het Vaticaan later op de dag af met een mis op het Sint-Pietersplein. 

Volgens de nieuwssite van het Vaticaan, Vatican News, zullen er 55.000 bloemen liggen. Aansluitend spreekt de paus de 'Urbi et orbi' zegen uit.

3 Paus Franciscus na de paasviering in de Sint-Pietersbasiliek.
REUTERS Paus Franciscus na de paasviering in de Sint-Pietersbasiliek.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Verbrugge

    De katholieke kerk heeft zijn geloofwaardigheid verkwanseld. Geloven kan ook zonder kerkelijkheid.

  • Lieve Geyter

    Ik raak ontmoedigd van het Vaticaan dat ondergedompeld is met goud en kunstwerken van onschatbare waarde en hun eigen rijkelijke salarissen uitbetalen en dat terwijl mensen in armoede leven en sommige zelfs doodgaan van de honger, zegt mijnheer de paus die alles heeft! Help die mensen of moet alles van de burgers komen schaam jullie! Geen wonder dat mensen hun geloof verliezen ze zijn zelf zo hypocriet. Met dat geld kan je heel een heel continent mee voeden.

Lees meer