Paus Franciscus in Bangladesh.
REUTERS Paus Franciscus in Bangladesh.

Paus noemt Rohingya toch bij naam in Bangladesh

Na dagenlange kritiek heeft paus Franciscus tijdens zijn Azië-reis dan toch het woord 'Rohingya' in de mond genomen en is hij rechtstreeks op het leed van de vervolgde vluchtelingen ingegaan. In Bangladesh vroeg hij de leden van deze islamitische minderheid uit Myanmar vergeving voor het geweld dat ze ondergingen.

"In naam van allen die u vervolgd hebben, die u pijn hebben gedaan, voor de onverschilligheid van de wereld, vraag ik u vergiffenis", zei de paus na een ontmoeting in de Bengalese hoofdstad Dhaka met zestien Rohingya-leden. "De aanwezigheid van God heet vandaag ook Rohingya", sprak Franciscus.

Uit Myanmar, de eerste etappe van de pauselijke reis, zijn sinds augustus meer dan 620.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht voor het brutale geweld van het leger. Ze maken melding van verkrachtingen, gedode kinderen en platgebrande dorpen. "We zullen u verder helpen, zodat uw recht erkenning krijgt. We zullen onze harten niet sluiten, we zullen niet wegkijken", zei de paus.

In Myanmar worden de Rohingya "Bengalezen" genoemd omdat ze als indringers uit Bangladesh worden beschouwd. Ze krijgen geen staatsburgerschap en worden niet als etnie erkend.

De paus had kritiek gekregen omdat hij het woord 'Rohingya' niet genoemd had in Myanmar. De plaatselijke katholieke kerk had hem dat afgeraden. Maar de paus kreeg daardoor het verwijt dat hij een van 's werelds grootste humanitaire crises genegeerd had. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Joseph Sleeckx

    De paus zou beter het lef hebben om het geweld, terreur en vervolging te veroordelen van moslims tegen andersgelovigen in nagenoeg elk land waar de moslims in de meerderheid zijn. Ik keur de vervolgingen niet goed maar wat de Rohingyas betreft, zij zijn zelf begonnen om als indringers stukken land op te eisen en Boeddhistische monniken op beestachtige wijze te vermoorden. Het is hier dus wel een zeer selectieve verontwaardiging.

Lees meer