2 Paus Pius XII.
Paus Pius XII.

Paus opent geheim archief 'oorlogspaus' Pius XII

Het Vaticaan gaat de geheime archieven openen van paus Pius XII voor historisch onderzoek. Dat zal gebeuren op 2 maart 2020, een kleine 62 jaar na de dood van de paus. Hij stond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, en wordt er door sommigen van beschuldigd zich te weinig te hebben uitgesproken tegen Hitler en de holocaust.

Paus Franciscus deelde de beslissing mee in een toespraak aan de medewerkers van het Vaticaans Geheim Archief. “De Kerk is niet bang van de geschiedenis, integendeel”, zei hij. De archieven worden op 2 maart 2020 geopend, bij het 81-jarig jubileum van de verkiezing van Pius XII tot paus.

Critici, waaronder Joodse organisaties, pleiten al decennia lang voor opening van het archief. Pius zou tijdens zijn pontificaat zijn ogen hebben gesloten voor de Holocaust door er geen krachtige veroordeling over uit te spreken.

Paus Franciscus zei er vertrouwen in te hebben dat de onderzoekers de daden van de voormalige paus correct kunnen inschatten, net als zijn “verborgen maar actieve diplomatie” tijdens een donkere periode in de geschiedenis. Het Vaticaan heeft de aantijgingen tegen de oorlogspaus altijd verworpen. De lezing van Rome was dat Pius XII “achter de schermen druk heeft uitgeoefend om de situatie niet erger te maken”,  onder meer door de deuren van de kloosters en andere gebouwen van de kerk te openen om hen te huisvesten.

Israël

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag in een mededeling positief gereageerd op de beslissing van het Vaticaan om de archieven van paus Pius XII te openen, na decennia van controverse over zijn houding ten opzichte van de Holocaust. 

Yad Vashem, de Israëlische staatsinstelling voor de herdenking van de Holocaust, reageerde dat het al jaren de opening van de archieven eist om een objectief onderzoek naar de houding van het Vaticaan en de Kerk tijdens de Holocaust mogelijk te maken. In een mededeling zegt het “te hopen dat de onderzoekers een volledige toegang zullen krijgen tot alle documenten die in deze archieven bewaard worden”.

2
AP

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean West

    En al de priesters die opriepen in kerken om mee te gaan strijden aan het oostfront tegen de communisten en velen hebben zich laten vangen want het kwam van meneer pastoor.

  • Dietrich Vandrey

    Wat maakt het allemaal nog uit. We zijn 3 kwart eeuw verder. De paus zou zich beter bezig houden met actuele problemen.

Lees meer