De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is vandaag in de praktijk opgeheven. Dat kan bij de brexit veranderen.
AFP De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is vandaag in de praktijk opgeheven. Dat kan bij de brexit veranderen.

Peiling: 51 procent Noord-Ieren wil aansluiten bij Ierland, vooral jongeren voorstander van hereniging

Nipt meer dan de helft van de Noord-Ieren wil bij de republiek Ierland horen en niet langer onderdeel zijn van het Verenigd Koninkrijk. Dat stelt opiniepeiler Lord Ashcroft Polls, bericht The Belfast Telegraph. Vooral jongeren zijn voor de hereniging van het eiland.

De opiniepeiler vroeg deelnemers of ze voor of tegen de hereniging van Ierland zouden stemmen als er nu een referendum over wordt gehouden. De uitslag zou 51 procent voor en 49 procent tegen zijn. Onder de 18- tot 24-jarigen is 60 procent voorstander van hereniging en 40 procent tegen. Die verhouding neemt af naargelang de leeftijd van de ondervraagden: bij de 65-jarigen is slechts 38 procent voorstander.

Het eiland Ierland is sinds 1921 in tweeën gedeeld in een onafhankelijke (grotendeels katholieke) staat Ierland en een (deels protestants) Noord-Iers deel van het Verenigd Koninkrijk. Het Britse gebied wordt betwist door de felle republikeinse voorstanders van hereniging met de rest van Ierland en de felle voorstanders van innige banden met Groot-Brittannië, de zogenaamde unionisten.

De twee partijen hebben in 1998 in de Goede Vrijdag-akkoorden afgesproken het jarenlange geweld te beëindigen. Met het vredesakkoord is ook de grens tussen de republiek en Noord-Ierland vrijwel onzichtbaar geworden, wat nu voor problemen kan zorgen wanneer Noord-Ierland de EU zou verlaten, terwijl Ierland gewoon nog EU-lid blijft. De grens tussen beide delen wordt dan een Europese buitengrens. 

Dat is onaanvaardbaar voor de republikeinen. Maar als Noord-Ierland op een of andere manier binnen de economische invloedssfeer van de EU wordt gehouden, wordt het tot woede van de unionisten in de feiten bij Ierland gevoegd. Volgens waarnemers loopt de invloed van de protestantse unionisten echter snel terug door ontkerkelijking en immigratie. Volgens cijfers uit 2016 waren ze toen al niet meer de grootste gemeenschap in Noord-Ierland.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Bonacasa

    Denken dat dit de oplossing voor de backstop is, is behoorlijk simplistisch. Een verenigd Ierland zal er niet komen zonder het nodige bloedvergieten. Het is duidelijk dat sommige mensen geen kaas hebben gegeten van geschiedenis.

  • Toran Korshnah

    laat Ierland gewoon Ierland zijn. En voeg meteen ook maar Gibraltar bij Spanje. Schotland onafhankelijk en klaar is Keesje.

Lees meer