AP

Pentagon haalt inspiratie bij Spiderman

De gemiddelde spin kan acht keer zijn eigen lichaamsgewicht dragen. De gemiddelde soldaat niet. Maar het Amerikaanse leger wil daar nu verandering in brengen.

Samen met wetenschappers van het Wyss Institute van Harvard wil het Pentagon een 'Soft Exosuit' ontwikkelen, zeg maar een Spiderman-pak. Het speciale pak moet de soldaat extra uithoudingsvermogen geven en de mogelijkheid bieden om zonder probleem zware object op te tillen. Dat lijkt sterk op de eigenschappen van dat andere pak waar het Pentagon aan werkt: het "Iron Man"-pak. Maar dit nieuwe Spiderpak wordt gemaakt van een experimentele stof in een web-patroon dat overigens gemakkelijker te dragen is. Het pak zou dun genoeg zijn om onder de gewone uitrusting te dragen.

Wat is het Pentagon van plan met het pak? Op muren klimmen en van het ene gebouw naar het andere springen zoals Peter Parker in Spiderman staat niet meteen tussen de eigenschappen van het pak. De technologie zou vooral gebruikt kunnen worden voor special forces die in risicovolle gebieden werken. De militairen kunnen dan bijvoorbeeld een beroep doen op het 'Soft Exosuit' als ze gewond raken en willen ontsnappen. Het pak duwt de gewonde soldaat bijna vanzelf voort. Maar ondanks dat het pak op vraag van het Pentagon gemaakt werd, kan het ook gebruikt worden door brandweermannen bijvoorbeeld.

Soft Robotic Exosuit

Lees meer