Door de corona-uitbraak stijgt de vraag naar beademingsapparatuur snel. Philips schaalt de productie op, maar dat vraagt wat het concern betreft wel om samenwerking en eerlijke verdeling.
Philips Door de corona-uitbraak stijgt de vraag naar beademingsapparatuur snel. Philips schaalt de productie op, maar dat vraagt wat het concern betreft wel om samenwerking en eerlijke verdeling.

Philips vreest dat VS met wet uit 1950 beademingstoestellen zullen opeisen

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips vreest dat de VS beademingsapparatuur bestemd voor onder meer de Europese markt gaan opeisen. De zorgapparaten worden in Pittsburgh geproduceerd, maar door een wet uit de jaren 50 dreigen de VS beademingstoestellen te confisqueren. De druk op president Trump om een beroep te doen om de Defense Production Act nam maandag fors toe, door het snel oplopend aantal coronapatiënten in de VS.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Toestellen die onder meer voor de Europese markt zouden zijn bestemd, en bij Philips Respironics in de Amerikaanse stad Pittsburgh worden gemaakt, zouden in dat geval in de VS worden gehouden. Daarmee ligt er een uiterst gevoelig internationaal handelsconflict op de loer.

Trump activeerde de wet zelf vorige week, maar gaf toen aan die alleen in het uiterste geval te gebruiken. Inmiddels is er een luide roep van Amerikaanse Democraten en medici om vergaande acties. De zogenaamde Defence Production Act werd in 1950 in het leven geroepen om staal van de auto-industrie te kunnen vorderen voor nieuwe tanks tijdens de Korea-oorlog. Met de wet zou Trump ook de productie en voorraden van beademingsapparaten kunnen vorderen. “Zodra het nodig is, wordt de wet ingezet”, verklaarde Trump na druk van vooral de Democraten. Bij Philips groeit de ongerustheid: het Nederlandse bedrijf zou dan immers gedwongen worden enkel nog aan de Amerikaanse markt te leveren.

Veel bestellingen

Wereldwijd is er behoefte aan vele tienduizenden beademingsmachines, die essentieel zijn voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Nederland heeft onlangs bestellingen voor 2.000 apparaten geplaatst, zei minister Martin van Rijn (Medische zorg) maandagavond. Omdat onduidelijk is wanneer die kunnen worden geleverd, zijn extra bestellingen geplaatst. Volgens de Nederlandse minister wordt er gewerkt aan het opzetten van eigen productiecapaciteit in Nederland. Daarvoor wordt volgens Van Rijn onder meer met Philips gesproken.

Onbegonnen werk

De Nederlandse Philips-topman Frans van Houten zei maandag dat alle regeringen momenteel een eigen fabriek voor beademingsapparatuur willen hebben. Dat is volgens hem bijna onbegonnen werk omdat voor de productie veel specialistische componenten nodig zijn. Aan de hand van een lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) levert Philips apparatuur aan landen en regio's waar ziekenhuizen worden geconfronteerd met veel coronapatiënten. Eerst werd aan China geleverd, later aan Italië. Nu levert het concern aan Zwitserland, Frankrijk, Spanje en New York. 

Philips gaat de productie de komende tijd fors verhogen. Binnen acht weken moet die in de VS zijn verdubbeld.  Tegen het derde kwartaal moet dat een verviervoudiging zijn. Philips neemt in de Amerikaanse fabrieken ondertussen tientallen extra mensen aan.

Lees ook:

Belgische broers ontwikkelen alternatief beademingstoestel in de strijd tegen corona: “We willen met hulp van bedrijven corona-beademingsmachines maken”

Arts bouwt één beademingsapparaat voor negen coronapatiënten tegelijk: “Werkt perfect”

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carin Desmet

    Hopelijk leer de machthebbers en rijke bedrijven dat ze stoppen het schoothondje van US te zijn. We hebben in Europa genoeg slimme mensen zodanig we minder afhangen van US en China

  • Tony Pauwels

    Tja, dat krijg je dan als je het slim vindt om je productie in het buitenland te vestigen. De wereld is "one happy family", nietwaar? Tot dat het grondig fout gaat. En dan blijkt het ieder voor zich te zijn...

Lees meer