In 2009 werd het Belgische baggerschip 'Pompei' gekaapt langs de de Somalische kust.
PHOTO_NEWS In 2009 werd het Belgische baggerschip 'Pompei' gekaapt langs de de Somalische kust.

Piraterij in Somalië op laagste niveau in zeven jaar

Het aantal aanvallen van piraten voor de kust van Somalië en in de Golf van Aden bevindt zich op het laagste niveau sinds 2006. Dat heeft een internationale groep waarnemers gemeld.

Het Internationaal Maritiem Bureau (IMB), dat een waarnemingscentrum heeft in het Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, meldt dat er in die regio de eerste zes maanden van 2013 "slechts acht aanvallen plaatsvonden van piraten", waaronder twee overvallen. De twee schepen die overvallen werden, konden nog worden onderschept voordat de piraten ermee naar Somalië konden varen, aldus IMB.

Volgens IMB is de daling van het aantal aanvallen het gevolg van acties van de marine en preventieve maatregelen die genomen worden door commerciële schepen, zoals het inhuren van veiligheidspersoneel.

Sinds 2008 strijdt 'Operatie Atalanta' van de Europese Unie voor de Afrikaanse kust tegen de Somalische piraten, waarbij ook Belgische militairen zijn betrokken. Vorig jaar daalde het aantal kapingen van schepen met de helft in vergelijking met het jaar ervoor.

IMB meldt nog dat op 30 juni nog steeds 57 bemanningsleden vastgehouden werden op vier schepen.

Lees meer