2
Reuters

Pistool waarmee Trayvon Martin werd gedood offline gehaald

Gisteravond bood George Zimmerman het pistool waarmee de vroegere buurtwacht in 2012 de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot, online te koop aan. Dit via de veilingsite GunBroker.com. Al snel werd daar meer dan 53 miljoen dollar voor het revolver geboden. Van zodra de veilingsite op de hoogte werd gebracht van de verkoop, besloot die echter onmiddellijk het artikel offline te halen.

In een aankondiging op zijn website meldt GunBroker dat het er aanvankelijk niet van op de hoogte was dat het pistool op zijn website te koop werd aangeboden. "Artikels die op GunBroker worden gepost zijn user-generated, net zoals posts op Twitter of een ander sociaal medium dat zijn, waardoor die ook niet op voorhand te controleren zijn", zegt GunBroker. "Mr. Zimmerman heeft vooraf nooit iemand bij GunBroker gecontacteerd en er is bij ons bedrijf ook niemand die hem persoonlijk kent." Daarnaast beroept de site zich op het feit dat ze te allen tijde het recht heeft om producten te weren, en dat het de organisatie zelf is die beslist wat er verkocht mag worden en wat niet.

"We halen eer uit het feit dat we een site zijn waar op een veilige en legale manier wapens verhandeld kunnen worden, en willen dat ook zo houden", klinkt het tot slot.

2 De schutter George Zimmerman.
AFP De schutter George Zimmerman.

53 miljoen dollar

In minder dan 24 uur tijd werd al meer dan 9.000 keer geboden op het wapen. Het hoogste bedrag tot nu toe komt van ene 'Racist McShootface', die 53.619.000 dollar bood. Het is wel moeilijk om na te gaan in hoeverre het om een serieus bod gaat.

In 2012 schoot Zimmerman de toen 17-jarige Martin dood in de Amerikaanse staat Florida. Toen de man in 2013 werd vrijgesproken, leidde dat tot massale protesten van de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Zimmerman prees het wapen op de site aan als "uw kans om een stuk Amerikaanse geschiedenis te verwerven". Een deel van de opbrengst wil hij naar eigen zeggen gebruiken "om het geweld van Black Lives Matter tegen politieagenten te bestrijden".

De 'Black Lives Matter'-beweging kwam tot stand nadat verschillende zwarte jongemannen in de Verenigde Staten werden doodgeschoten, vaak door politieagenten die daarvoor niet vervolgd werden.


Lees meer