Protestactie gisteren bij een Mango-winkel in Malaga, Spanje, tegen bedrijven die gebruik maken van fabrieken met slechte en gevaarlijke arbeidsomstandigheden.
REUTERS Protestactie gisteren bij een Mango-winkel in Malaga, Spanje, tegen bedrijven die gebruik maken van fabrieken met slechte en gevaarlijke arbeidsomstandigheden.

Plafond Cambodjaanse schoenenfabriek stort in

Zeker drie mensen zijn omgekomen, toen in Cambodja het dak van een schoenenfabriek instortte. Zes mensen zijn gewond geraakt, liet minister Ith Sam Heng van Sociale Zaken weten.

In de fabriek, die eigendom is van een Taiwanese onderneming, staat in Kong Piei, ongeveer 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Phnom Penh. Toen het dak om 07.00 uur (plaatselijke tijd) instortte, waren er ongeveer 100 mensen aan het werk. De fabriek biedt werk aan circa 7.000 mensen.

Volgens Dave Welsh, vertegenwoordiger van een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor betere werkomstandigheden in kleding- en schoenenfabrieken in landen als Cambodja, is het dak in een hoek van het bedrijf van één verdieping ingestort.

Asics
Volgens de eerste informatie worden er in de fabriek schoenen gemaakt voor de Japanse fabrikant van sportschoenen ASICS. In Cambodja is de textielindustrie een van de belangrijkste werkgevers. Er werken zo'n 650.000 arbeiders in de textielsector. De laatste jaren trekken de vakbonden aan de alarmbellen wegens de slechte ventilatie van de fabrieken. De meeste kledij en schoenen zijn bestemd voor de export naar de VS en de Europese Unie.

Op 24 april kwamen bij de instorting van een fabriek in Bangladesh minstens 1.125 textielarbeiders om het leven. De instorting vestigde de aandacht op de slechte werkomstandigheden waarin deze mensen werken, in Bangladesh en in andere ontwikkelingslanden.

In Cambodja, dat tot de armste landen in de wereld behoort, zijn textiel- en schoenfabrieken de grootste werkgevers. De sector bracht vorig jaar 3,7 miljard euro aan deviezen op. Anders dan Bangladesh behoort Cambodja niet tot de grootste kledingleveranciers van de Europese Unie.

Lees meer