3 Volodymyr Zelenski, Angela Merkel, Emmanuel Macron en Vladimir Poetin tijdens een gezamenlijke persconferentie.
EPA Volodymyr Zelenski, Angela Merkel, Emmanuel Macron en Vladimir Poetin tijdens een gezamenlijke persconferentie.

Poetin en Zelenski komen tot akkoord over staakt-het-vuren in oosten van Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelenski hebben in een verklaring gezegd dat de landen de wapenstilstand in Oost-Oekraïne strenger gaan handhaven. Er moet een volledig staakt-het-vuren komen in de regio. 

“De partijen verbinden zich tot een volledige en alomvattende uitvoering van het staakt-het-vuren, versterkt door de uitvoering van alle noodzakelijke ondersteunende maatregelen voor het staakt-het-vuren, vóór het einde van het jaar 2019", klinkt het.

De twee leiders ontmoetten elkaar gisteren voor het eerst en spraken een uur en twintig minuten. De twee leiders hebben ook besloten dat er direct maatregelen moeten worden genomen om de situatie in het conflictgebied in de Donbass-regio te stabiliseren. Daar hebben pro-Russische separatisten hun eigen ‘Volksrepublieken’ uitgeroepen. Ook is gesproken over een gevangenenruil tussen beide landen.

Zelenski zegt tijdens een gezamenlijke afsluitende persconferentie dat hij in de gesprekken duidelijk heeft gemaakt dat Oekraïne de volledige controle terug moet krijgen over de gebieden in Oost-Oekraïne. “Er is geen compromis mogelijk als wij dan gebied af moeten staan. Ik heb aangedrongen op het terugtrekken van al het wapentuig in het oosten van het land.”

Poetin maakt duidelijk dat hij niet denkt dat Oekraïne de volledige controle terug moet krijgen. “Ik hoop dat de Oekraïense grondwet kan worden aangepast zodat de Donbass-regio een aparte status binnen het land kan krijgen.” Zelenski en Poetin zeggen allebei dat er meer plekken moeten komen waar burgers de regio in het oosten van het land in en uit moeten kunnen.

lees verder onder de foto:

3 Zelenski, Macron en Poetin in het Elysée.
EPA Zelenski, Macron en Poetin in het Elysée.

Nieuwe top over vier maanden

“Dat we hier allemaal naast elkaar staan, zegt genoeg over onze intenties”, aldus de Franse president Emmanuel Macron. De ontmoeting vond plaats in Frankrijk. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel was aanwezig. “Ik ben erg tevreden met de gesprekken van vandaag.” Er zijn afspraken gemaakt over een nieuwe top met dezelfde landen over vier maanden.

Zelenski en Poetin ontmoetten elkaar gisteren voor het eerst. De eerste ontmoeting verliep stroef en de twee presidenten schudden elkaar toen niet de hand. Maar na het gesprek, dat aanzienlijk langer duurde dan gepland, leken beide leiders een stuk positiever. Zelenski, die dit jaar president werd, heeft als doel gesteld om een einde te maken aan het vijf jaar durende conflict aan de grens met Rusland.

In het oosten van Oekraïne wordt al sinds 2014 gevochten door pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Daarbij zijn zeker 13.000 doden gevallen.

3 Mensen wachten voor de ambtswoning van de president in Kiev op de resultaten van de top.
AFP Mensen wachten voor de ambtswoning van de president in Kiev op de resultaten van de top.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • van bogaert jeroen

    Wil je vrede bekomen. Stem tijdens verkiezingen niet op een politieker dat werkt toch niet. Dat werkt nooit

  • Mike Bemelmans

    Met een sterk ééngemaakt Europa van vroeger had dit nooit zo ver kunnen komen. Toen werkten landen samen om problemen op te lossen en dat deden ze ook, snel en goed. Nu is dit allemaal weggevallen met de EU Commis., waarom?

Lees meer