3 De Russische president Vladimir Poetin.
EPA De Russische president Vladimir Poetin.

Poetin: “Geen bewijs van Russische betrokkenheid bij neerhalen vlucht MH17"

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag gereageerd op het nieuwe - gisteren door het Joint Investigation Team (JIT) gepresenteerde - bewijs dat wijst op Russische betrokkenheid  bij het neerhalen van vlucht MH17. “Het is niet waar. We zijn het er niet mee eens”, sprak Poetin.

Gisteren maakte het JIT bekend dat het drie Russen en een Oekraïner vervolgt voor betrokkenheid bij het neerhalen van rampvlucht MH17 in 2014, waarbij alle 298 inzittenden omkwamen. Die aanklachten zijn onder meer gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken. Het JIT gaf gisteren slecht een klein deel van het bewijs vrij, de rest ‘wordt bewaard voor in de rechtszaal’. 

Poetin veegde vandaag alle bewijslast in één keer van tafel. “Wat voorgesteld is als bewijzen voor de verantwoordelijkheid van Rusland, daar zijn we het absoluut niet mee eens. We oordelen dat er geen enkel bewijs is.” De Rus deed de uitspraken in zijn jaarlijkse optreden op televisie waarbij inwoners van het land contact kunnen opnemen om een vraag te stellen aan hun president. Daarmee doet Poetin wat hij in het geval van dit dossier steeds doet: ontkennen.

3
EPA

Telefoongesprekken

Toch werden gisteren afgeluisterde telefoongesprekken naar buiten gebracht die op directe betrokkenheid van het Kremlin lijken te duiden bij wapenleveringen aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken dat werd afgespeeld is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.

Soerkov is in gesprek met voormalig separatistenleider Aleksandr Borodaj. Het gesprek is volgens het JIT opgenomen op de vrijdag voordat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten. Het zag er in die periode beroerd uit voor de separatisten, die in Oost-Oekraïne de Volksrepubliek Donetsk hadden uitgeroepen. Ze waren omsingeld door Oekraïense troepen, die het gebied wilden heroveren. Borodaj en zijn legerstaf belden verschillende keren met Rusland om met spoed militaire steun te krijgen. Eerder vandaag noemde Borodaj het opgenomen telefoongesprek nep. “Er kan hier geen enkele sprake zijn van authenticiteit, de opname is niet echt. Zoiets heeft nooit plaatsgevonden, het is nep”, zei hij tegenover het Russische persbureau Interfax.

“Desinformatie”

Nederlands minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) acht de kans groot dat met “desinformatie” geprobeerd zal worden het MH17-proces “te ontwrichten”. “Laat u niks wijsmaken, kijk naar de feiten”, waarschuwde hij vandaag in de Tweede Kamer. Grapperhaus werd niet concreet over welke desinformatie hij vreest en van wie die afkomstig zou kunnen zijn, maar zei bang te zijn dat de komende tijd getracht zal worden de democratische rechtstaat en de onafhankelijke rechtspraak te ondermijnen.

3
EPA

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patrick Dewael

    Hoe kan een luchtruim open zijn als alle grondradars gelijktijdig in onderhoud waren? Nu mag er nu ineens niet meer over Iran gevlogen worden omdat het een conflictgebied is. Oost Oekraïne was en is nog steeds een conflictgebied. Waarom waren die regels toen niet van kracht?

  • Fons Casteels

    Een strafonderzoek moet volgens "charge en décharge" gebeuren: men zoekt naar bewijzen van schuld, maar als er bewijzen van onschuld gevonden worden, dan vervallen de bewijzen van schuld. Nederland heeft dit niet gedaan: onder politieke druk (Rusland-hater Frans Timmermans) heeft men in kaart gebracht hoe Rusland het eventueel zou kunnen gedaan hebben. En dat scenario wordt nu als "bewijs van schuld" gepresenteerd.

Lees meer