3 De Russische president Vladimir Poetin
AFP De Russische president Vladimir Poetin

Poetin legt voor vierde keer eed af als president van Rusland

Vladimir Poetin heeft vandaag in het Kremlin in Moskou voor de vierde keer de eed afgelegd als president van Rusland.

Voor zowat vijfduizend gasten beloofde Poetin "het volk trouw te dienen", zoals de formule van de eed voorziet. "Ik beschouw het als mijn plicht en de zin van mijn leven om al het mogelijke te doen voor Rusland, nu en in de toekomst", zei hij na de eedaflegging met zijn hand op een uit 1996 daterende kopie van de Russische grondwet.

De 65-jarige beheerst de Russische politiek al achttien jaar. Zijn eerste twee termijnen duurden telkens vier jaar. Tussen 2008 en 2012 was Poetin premier, gezien de grondwet bepaalt dat niemand langer dan twee ambtstermijnen president kan zijn. Zijn eerste termijn van zes jaar presidentschap startte in 2012. Bij de presidentsverkiezingen van maart behaalde hij een recordscore van 77 procent van de stemmen. Zijn vierde ambtstermijn duurt tot 7 mei 2024. (Lees verder onder de foto.)

3
AFP

Hervormingen

In zijn toespraak na de eedaflegging zei Poetin dat Rusland grote hervormingen nodig heeft. "Ons land heeft nood aan hervormingen op vele vlakken, om een vrije en rechtvaardige samenleving te verzekeren. De wereld is snel aan het veranderen en Rusland moet mee springen op de trein", zo klonk het. "Ons land moet modern en dynamisch zijn, de gezondheidszorg en andere sociale sectoren moeten erop vooruitgaan."

"Rusland heeft in zijn duizendjarige geschiedenis moeilijke periodes gekend en overwonnen. Wij kunnen elk obstakel aan", aldus Poetin.

Later op de dag werd ook een resem maatregelen om de levenskwaliteit van de Russische burgers te verbeteren. Het doel is de levensverwachting van de gemiddelde Rus te laten stijgen. Russen werden in 2017 gemiddeld 72 jaar. Tegen 2024, aan het einde van Poetins termijn, moet dat 78 jaar zijn, klinkt het. 

Ook plant Poetin om de bevolkingsgroei in Rusland aan te zwengelen, de armoede in het land te halveren, en het Russisch onderwijs in de top tien wereldwijd te loodsen. Hij wil ook een plaats veroveren in de top vijf van de grootste economieën. In 2017 stond Rusland op de twaalfde plaats.

Premier

Poetin heeft opnieuw Dmitri Medvedev naar voren geschoven als premier. Medvedev was president van Rusland van 2008 tot 2012 en premier van 2012 tot 2018.

Behoudens verrassingen zal de Doema, het Russische parlement, de kandidatuur van Medvedev morgenmiddag aanvaarden.

3 Dmitri Medvedev
EPA Dmitri Medvedev

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lily liken

    Poetin ? Dat is die man die te LUI is om 400 meter te voet te lopen . Een tamzak als leider . Ze gaan dar goed achteruit in plaats van vooruit

  • sam terlin

    poetin was premier van 2008 tot 2012 niet van 2004 tot 2008

Lees meer