De Russische president Poetin.
AP De Russische president Poetin.

Poetin: "We gaan belangen verdedigen via de rechtbank"

Rusland gaat zijn belangen verdedigen tegen de inbeslagname van Russische activa in het buitenland. Dat verklaarde Russisch president Vladimir Poetin gisteren vanuit Sint-Petersburg, waar een internationaal economisch forum plaatsvindt.

Ook hij had het over een verdediging van de belangen via gerechtelijke weg. Eerder op de dag werd die piste al geopperd door de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, die ook dreigde met represailles.

De inbeslagname van Russische activa is het gevolg van een uitspraak van het internationaal Arbitragehof in Den Haag in de zaak-Yukos. Rusland moet het olieconcern nog een schadevergoeding van 50 miljard dollar. Poetin wees er gisteren op dat zijn land "de autoriteit van dat tribunaal niet erkent".

In België werden onder meer de rekeningen van de Russische ambassade geblokkeerd. Ook in Frankrijk werden Russische activa in beslag genomen. Er werd een veertigtal rekeningen geblokkeerd en beslag gelegd op acht of negen gebouwen die in handen zouden zijn van de Russische overheid. Mogelijk volgen nog gelijkaardige stappen in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Volgens Tim Osborne, directeur van GML - de meerderheidsaandeelhouder van Yukos, zijn de voorbereidingen daarvoor aan de gang.

Lees meer