Vladimir Poetin
AP Vladimir Poetin

Poetin ziet relatie met Oekraïne niet snel beteren

De Russische president Vladimir Poetin gelooft niet dat de relaties met buurland Oekraïne snel zullen normaliseren. "Zolang er in de hoogste machtskringen in Kiev russofoben zitten, die zich boven de belangen van hun eigen volk plaatsen, verandert er niets aan de situatie, wie ook in het Kremlin zetelt", aldus Poetin op zijn jaarlijkse persconferentie. Hij houdt Kiev dus verantwoordelijk voor het conflict, terwijl Kiev de schuld in Moskou legt.

Rusland annexeerde in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim. Vele landen beschouwen dat als een schending van het volkerenrecht. Poetin wijst dat van de hand en onderstreept dat het schiereiland een deel van Rusland is. "We hebben het recht ons militair beleid op ieder deel van ons grondgebied zo op te bouwen, zoals wij dat nodig achten voor de verzekering van onze veiligheid. De Krim is daar geen uitzondering op."

In Oost-Oekraïne geeft Rusland pro-Russische separatisten militaire steun. Desalniettemin zegt Poetin dat zijn land belang heeft bij vrede en welvaart in Oekraïne, omdat het buurland een van de grootste economische partners is.

Bekijk ook:

Poetin houdt minifotoshoot op vakantie

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • MICHELINE GEVERS

    Ging Trump dat niet allemaal oplossen met zijn beste vriend Poetin?

  • eric maier

    De regering in Ukraine ligt bij eigen bevolking ook flink onder vuur en wel omdat men nu doorheeft dat er een slecht beleid is, ook dat de nationalisten die ze zijn, vooral geld verduisterden en de bevolking steeds meer de klappen voelt. Laatst gezien in een reportage over het dagelijkse Ukraine.

Lees meer