3 De mogelijke locatie van de goudtrein in het Poolse stadje Walbrzych.
AP De mogelijke locatie van de goudtrein in het Poolse stadje Walbrzych.

Polen begint met zoektocht naar goudtrein van nazi's

Poolse onderzoekers gaan warmtecamera's inzetten om in de bergen rond Walbrzych bewijzen te vinden voor het bestaan van een trein vol goud en kunstwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werden gestolen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Onderzoekers zijn volop aan het bekijken of en hoe ze de vermoedelijke 'goudtrein' kunnen uitgraven. Volgens de overlevering zou de trein in een van de vele tunnels onder de bergen begraven zijn in de laatste dagen van het Derde Rijk. Over het bestaan van de trein doen al zeventig jaar tal van verhalen de ronde, maar bewijzen zijn er vooralsnog niet gevonden.

"De afgelopen zeventig jaar hebben drie geheime diensten, die van de VS, van Rusland en van Polen, zoektochten georganiseerd", stelt Pjotr Koper, een 44-jarige man die beweert dat hij samen met een collega de trein gevonden heeft. "Wij zijn er in geslaagd omdat we lokale inwoners zijn."

Historici geloven dat het in totaal om drie treinen kan gaan, volgeladen met wapens, kunst, goud en nazi-archieven. De treinen verdwenen in de bergen in de buurt van de Tsjechische grens toen het Rode Leger in 1945 oprukte naar Duitsland.

De nazi's hielden zich tijdens de oorlog in de regio bezig met het ultrageheime Project Riese, waarbij door naar schatting 30.000 krijgsgevangenen en arbeiders uit de concentratiekampen een enorm ondergronds netwerk werd uitgegraven.

3 Poolse militairen onderzoeken de regio rond de 65 kilometer lange spoorlijn tussen Walbrzych en Wroclaw.
EPA Poolse militairen onderzoeken de regio rond de 65 kilometer lange spoorlijn tussen Walbrzych en Wroclaw.
3 Een van de ondergrondse tunnels van Project Riese.
AFP Een van de ondergrondse tunnels van Project Riese.

Aarden wal

Deze week zullen de onderzoekers een aarden wal langs de spoorlijn tussen Wroclaw en Walbrzych bekijken. Die zal worden onderzocht met magnetische detectoren, warmtecamera's en radars. Mogelijk ligt de trein begraven in de aarden wal. Volgens Koper en zijn vriend Andreas Richter groeven de nazi's de wal uit, maakten een splitsing en legden een stuk spoorlijn om de trein af te buigen. Vervolgens parkeerden ze de 90 meter lange trein, verwijderden de sporen weer en legden de aarde terug.

Koper en Richter konden naar eigen zeggen met een gronddoordringende radar beelden maken van een treinvormig object.

Sinds augustus heeft het Poolse leger al een terrein ter grootte van een voetbalveld vrijgemaakt van planten en bomen. Soldaten hebben de regio uitgekamd op zoek naar mijnen en de grond geanalyseerd om te kijken of er mogelijk gifgas in de buurt is. Tijdens de holocaust werd naar verluidt via de spoorlijn het giftige Zyklon B, dat werd gebruikt in de gaskamers, vervoerd.

Lees meer