Een verlaten mijnschacht in de heuvels rond Walbrzych.
EPA Een verlaten mijnschacht in de heuvels rond Walbrzych.

Polen bevestigt vondst van mogelijke 'nazitrein vol goud'

In het zuiden van Polen is een trein "van militaire aard" gevonden. Dat hebben de lokale autoriteiten bevestigd. Er wordt volop gespeculeerd dat het om een verstopte nazitrein vol goud gaat.

De vondst geeft nieuwe brandstof aan de mythe van een trein volgestouwd met door de nazi's gestolen goud, die in april 1945 verdween in de heuvels in de buurt van het Poolse stadje Walbrzych. De trein zou vanuit Wroclaw naar Walbrzych zijn gebracht in een poging het goud uit handen van de oprukkende Sovjets te houden.

Volgens de vice-burgemeester van Walbrzych, Zygmut Nowaczyk, werd er in zijn discrict een trein "van militaire aard" gevonden. De Poolse ministeries van Financiën en Cultuur zijn van de vondst op de hoogte gebracht, voor het geval de trein waardevolle voorwerpen bevat.

Vorige week dienden twee mannen, die anoniem willen blijven, een claim in bij het bureau van de burgemeester van Walbrzych waarin stond dat ze een 152 meter lange gepantserde trein hadden gevonden in de heuvels en bergen rond het Zuid-Poolse stadje. Waar de trein zich exact bevindt, is niet bekendgemaakt. In de buurt van Walbrzych bevinden zich kilometers tunnels die door dwangarbeiders werden gegraven als onderdeel van 'Project Riese', een ultrageheim project van de nazi's.

Vindersloon

De advocaat van de twee mannen heeft al laten weten dat zijn cliënten zullen meewerken met de autoriteiten en dat ze een vindersloon van 10 procent verwachten. Of ze dat ook zullen krijgen, valt af te wachten. Als er waardevolle voorwerpen in de trein worden gevonden, kunnen die ook worden teruggegeven aan de erfgenamen van de vorige eigenaars.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden de nazi's naar schatting voor ruim 750 miljoen euro aan goud in beslag hebben genomen van de landen die het bezette, waaronder ruim 300 miljoen uit België en ruim 260 miljoen uit Nederland. Ook het goud van slachtoffers van de Holocaust kwam in handen van de nazi's. Medewerkers van concentratiekampen verzamelden gouden ringen, horloges, juwelen en zelfs gouden tanden van hun slachtoffers om de Duitse oorlogskas te spijzen. Een deel van die schatten werd aan het einde van de oorlog door de geallieerden teruggevonden, maar het gros verdween in de chaos na de oorlog in bankkluizen en in private handen.

Lees meer