Roman Polanski zal niet worden uitgeleverd aan de VS om er terecht te staan voor misbruik. Dat besliste het Poolse gerecht.
EPA Roman Polanski zal niet worden uitgeleverd aan de VS om er terecht te staan voor misbruik. Dat besliste het Poolse gerecht.

Polen weigert Polanski uit te leveren aan VS in misbruikzaak

De Pools-Amerikaanse regisseur Roman Polanski wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Een rechtbank in Polen heeft dat vandaag beslist.

De VS willen Polanski berechten omdat hij in 1977 een dertienjarig meisje zou hebben misbruikt. Polanski heeft jarenlang vooral in zijn geboorteland Frankrijk en Polen gewoond, landen die geen uitleveringsverdrag hebben met de VS.

Polanski gaf in het verleden zelf toe seks te hebben gehad met een meisje van 13. Zelf was hij er toen 43. De enige straf die hem aanvankelijk voor het misdrijf zou worden opgelegd, was een psychiatrisch onderzoek van 90 dagen waarvoor hij in een Californische gevangenis werd opgesloten. Na 42 dagen werd Polanski echter weer vrijgelaten. Toen in 1978 echter bleek dat er hem toch een gevangenisstraf en mogelijke deportatie boven het hoofd hing, ontvluchtte Polanski de VS. De VS vaardigde daarop wel een arrestatiebevel uit, maar omdat de Amerikaans-Poolse regisseur jarenlang in Frankrijk verbleef, kon daar geen gevolg aan worden gegeven. In 2009 werd Polanski opgepakt in Zwitserland, maar dat land besloot hem niet uit te leveren aan de VS.

"Emotioneel te zwaar"

Rechter Dariusz Mazur verwees in zijn mondelinge motivering naar de schikking, die Polanski in de jaren zeventig was overeengekomen met het Amerikaans Openbaar Ministerie. Bij de beslissing van het gerecht werd rekening gehouden met de leeftijd van Polanski en de lange tijd die de zaak nu al aansleept. De advocaten van de regisseur hadden in het geding benadrukt dat Polanski zijn deel van de afspraak was nagekomen en vrijwillig een celstraf had uitgezeten. Ook de rechtbank sloot zich bij die visie aan. Het uitleveringsverzoek is dus onontvankelijk, luidde het bij de motivering van het verdict.

Bij de voorlezing van het vonnis was Polanski niet in de rechtszaal. Volgens zijn advocaten was de situatie voor hem "emotioneel te zwaar". Het Openbaar Ministerie kan nog beroep aantekenen bij een hogere gerechtelijke instantie. De rechtbank in Krakau had zich sinds februari bezig gehouden met het uitleveringsverzoek.

Niet iedereen in Polen staat achter de rechterlijke beslissing

De 82-jarige filmregisseur van onder andere "The Pianist" en "Rosemary's Baby" bezit de Poolse en Franse nationaliteit. Polanski, die als kind in Krakau de holocaust had overleefd, heeft al jaren een woning in de Zuid-Poolse stad. De Poolse minister van Justitie Borys Budka had ervoor gewaarschuwd niet te snel commentaar te leveren over de zaak-Polanski. Verschillende politici van de conservatief-nationalistische partij, die zondag de parlementsverkiezingen had gewonnen, hadden zich tegen een "pardon" voor Polanski wegens zijn status uitgesproken.

Lees meer