Dader Usman Khan.
AP Dader Usman Khan.

Politie doorzoekt huis van terrorist London Bridge, die in december 2018 vrijkwam onder elektronisch toezicht

De man die twee mensen heeft doodgestoken in Londen voordat de politie hem heeft doodgeschoten, was in 2012 al veroordeeld voor terreurmisdrijven. In december vorig jaar werd de 28-jarige Usman Khan vrijgelaten, maar de man stond wel onder elektronisch toezicht. Momenteel doorzoekt de politie het huis van Khan. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een man en een vrouw kwamen om het leven bij de aanval op de London Bridge in de Britse hoofdstad. Daarnaast raakten ook twee vrouwen en een man gewond. De politie behandelt de zaak als een terreurincident.

"Dit individu was gekend bij de autoriteiten, met een veroordeling in 2012 voor terreurmisdrijven", aldus Neil Basu, hoofd van de antiterreureenheid bij de Britse politie, in een persbericht. Hij was in december 2018 vrijgelaten uit de gevangenis. "Een belangrijke onderzoekspiste nu is bepalen hoe hij kwam tot het uitvoeren van deze aanval", aldus nog Basu.

De politie werd gisteren iets voor 14 uur lokale tijd opgeroepen voor een steekpartij nabij de London Bridge. De aanvaller woonde ‘s namiddags een evenement bij in Fishmongers' Hall, een historisch gebouw aan de brug. "We vermoeden dat de aanval binnen begon voor hij het gebouw verliet en naar London Bridge ging", aldus Basu. De dader werd doodgeschoten door agenten. Hij droeg een vals explosief, aldus nog het hoofd van de eenheid.

Oproep voor beelden

De politie roept de bevolking op om beelden van het incident door te sturen. In Staffordshire, waar de dader verbleef, voerden politieagenten huiszoekingen uit. Volgens Basu spoort de politie momenteel niemand anders op in verband met de aanval.

Britse media hadden eerder bericht dat de man een crimineel verleden en banden met islamistische terreurgroepen had. Volgens de krant The Times droeg hij bovendien een elektronisch monitoringstoestel. De krant The Guardian berichtte dat de dader was opgesloten voor misdrijven, waaronder een plot om de Londense beurs aan te vallen. Ook was hij van plan om een "terroristisch militair trainingscomplex" op te richten in Kasjmir, aldus de krant.

Sadiq Khan, burgemeester van Londen, maakte bekend dat de politiepatrouilles gedurende het weekend zullen worden opgevoerd.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Joske Zeeuw

    Wat zoeken ze daar nog, zijn enkelband om aan de volgende te geven waarschijnlijk.

  • Ludovic De Beuckeleer

    dit is de dank die we krijgen van dat soort uitschot,geen medelij meer , geef de politie groot gelijk dat ze het goed hebben opgelost. ze hanteren meer en meer die oplossing , in Frankrijk , nu in het VK . dat onze politici daar eens een les aan nemen en de politie hun werk laten doen in plaats van ze met handboeien aan naar zulke zaken te sturen.

Lees meer