Gerrit-Jan van D. (67) verbrak alle banden met zijn familie
EPA Gerrit-Jan van D. (67) verbrak alle banden met zijn familie

Politie hoopt op antwoorden van aangehouden vader van Nederlands ‘spookgezin’

De politie heeft vandaag ook de 67-jarige vader van het Nederlandse ‘spookgezin’ aangehouden. Gerrit-Jan van D. wordt verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. De man verbrak in de jaren tachtig al alle banden met zijn familie. Daarbij drukte hij de familie op het hart om geen enkele poging in het werk te stellen zijn verblijfplaats te achterhalen. De politie hoopt dat de aangehouden vader antwoorden heeft op de vele vragen waar ze nog mee zitten.

Drie kinderen vluchtten acht jaar geleden al uit het gezin, toen de familie nog in het Nederlandse Hasselt woonde, heeft de familie vanavond laten weten in een persverklaring. Zij namen contact op met hun broer uit een eerder huwelijk, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten en zo wisten andere familieleden dat Gerrit-Jan kinderen had. Dat hij nog meer kinderen zou hebben dan deze drie, was bij niemand uit de familie niet bekend. Waar de drie gevluchte kinderen nu zijn, is niet bekend.

Toen de moeder van Gerrit-Jan in juli 2017 overleed, is toch besloten om hem daarover in te lichten. Maar Gerrit-Jan van D. hield zichzelf zo goed verborgen, dat zelfs speuracties van twee notarissen om de verblijfplaats van hem te achterhalen, niets opleverde. 

De man wordt vooralsnog verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. Bij de mishandeling gaat het om ‘het benadelen van de gezondheid van anderen’, laat de politie weten. De politie zegt redenen te hebben om aan te nemen dat de zes kinderen van de man tegen hun wil zijn vastgehouden in het huis. 

De familie laat weten “met ontsteltenis kennis genomen te hebben van de gebeurtenissen in Ruinerwold”. Pas afgelopen dagen is duidelijk geworden dat het om een familielid gaat.

Onbeantwoorde vragen

De agenten hebben nog veel vragen en hopen dat de vader daar antwoord op kan geven. Hij is aanspreekbaar, zo meldde de politie vanavond. Er wordt geen verdere informatie gegeven over de medische toestand van de man. Hij zou enkele jaren geleden een herseninfarct hebben gehad, maar hij kan worden verhoord. Het is nog niet duidelijk of de man ook meewerkt aan het onderzoek. Ook met de vermoedelijke kinderen kan de politie “gewoon communiceren”. 

In het huis is een onbekend geldbedrag gevonden. “Het gaat niet om een paar tientjes en daarom onderzoeken we waar dat geld vandaan komt”, zegt de politiewoordvoerster. Bij twee huiszoekingen in Zwartsluis en Meppel zijn administratie en gegevensdragers gevonden. “Maar hoe oud die gegevens zijn, kunnen we ook niet zeggen.”

We hebben echt nog wel een flinke tijd nodig om de puzzel compleet te maken.

Politie De Wolden

De man die in een kroeg zou hebben gemeld dat hij in de problemen zit, verblijft op een andere plek dan de rest van het vermoedelijke gezin. Het lijkt erop dat hij actief is geweest op sociale media, maar de politie wil ook niet zeggen of die berichten door hem zijn geplaatst en of die authentiek zijn.

“We hebben echt nog wel een flinke tijd nodig om de puzzel compleet te maken”, zegt de woordvoerster. Burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden hoopt dat er wel snel antwoorden komen. “Ook ik heb de puzzel echt nog niet compleet. Ik snap dat er in Ruinerwold en de rest van Nederland veel vragen zijn, maar we kunnen de antwoorden gewoon nog niet geven”, zegt hij.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Piet Van Buggenhout

    Tweede alinea: "Dat hij nog meer kinderen zou hebben dan deze drie, was bij niemand uit de familie niet bekend." De tweede "niet" in deze zin wijzigt de betekenis naar een bevestiging in plaats van een ontkenning

  • Evy D'Eer

    Sommige mensen kunnen toch een heel andere denkwijze hebben dan andere.

Lees meer