Politiediensten verzamelen voor de persconferentie over de actie op het kantoor van Eurojust in Den Haag.
ANP Politiediensten verzamelen voor de persconferentie over de actie op het kantoor van Eurojust in Den Haag.

Politie kraakt EncroChat: 20 miljoen berichten van criminelen onderschept

De Franse en Nederlandse politie zijn erin geslaagd de geheime chatdienst EncroChat uit de lucht te halen. Die werd bijna uitsluitend gebruikt door criminelen. Ongeveer 20 miljoen berichten van duizenden gebruikers zijn nu in handen van rechercheurs gekomen. “Een goudmijn aan informatie”, klinkt het. EncroChat had meer dan 60.000 gebruikers. Wellicht gaat het om de grootste hack ooit door politiediensten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De politiediensten legden vandaag op het kantoor van Eurojust in Den Haag uit hoe de operatie in zijn werk ging. De Franse Gendarmerie kwam de chatdienst al in 2017 op het spoor toen ze bij onderzoeken naar criminele organisaties speciale smartphones (crypto-telefoons) aantrof waarop Encrochat was geïnstalleerd. Criminele organisaties maken sinds enkele jaren steeds vaker gebruik van dergelijke crypto-telefoons om onbespied en anoniem met elkaar te communiceren. 

Bovendien bleek dat de servers van de dienst in Frankrijk stonden. Na enige tijd slaagden speurders erin de versleuteling te omzeilen en de conversaties op de chatdienst te volgen. Vanaf 2019 werd die informatie gedeeld met de Nederlandse autoriteiten. 

De inbeslagname van de ongeveer 20 miljoen berichten heeft al geleid tot meer dan honderd arrestaties in Nederland. De Nederlandse politie spreekt van “het grootste rechercheonderzoek in Nederland ooit” en “een goudmijn aan informatie”.
 

EncroChat had meer dan 60.000 gebruikers, onder wie ongeveer 12.000 Nederlanders en 10.000 Britten. De chats hebben ook aanwijzingen voor informatielekken bij overheidsdiensten opgeleverd.

Nederlandse onderwereld

Volgens de Nederlandse politie zullen nog veel meer aanhoudingen volgen. “Dit levert zoveel bewijs op, daar hadden we anders jarenlang onderzoek voor moeten verrichten. Normaal hebben we een zaak en gaan we op zoek naar bewijs. Nu hebben we een berg aan bewijs binnen en zoeken we daar de misdaadzaken bij. De zaak zoekt geen bewijs, ons bewijs zoekt de zaak. In meer dan honderd opsporingsonderzoeken leveren deze onderschepte berichten bewijs op.”

De Nederlandse onderwereld was grootverbruiker, zegt de politie. Tientallen liquidaties, ontvoeringen en martelingen zouden voorkomen zijn. Ongeveer 10.000 kilo cocaïne, 1.500 kilo crystal meth en 20 miljoen euro contant geld zijn in beslag genomen. Negentien drugslabs zijn ontmanteld dankzij de onderschepte berichten.

Ook de Britse politie pakte na het kraken van EncroChat al 746 mensen op. Verder hebben de Britse autoriteiten meer dan 54 miljoen pond (bijna 60 miljoen euro) aan contant geld, 77 vuurwapens en ruim tweeduizend kilo drugs in beslag genomen. Ook zouden meerdere moorden en ontvoeringen zijn verijdeld.

Drugsvangsten in Antwerpen

Ook in de haven van Antwerpen waren er de voorbije weken en maanden grote drugsvangsten. Of die gelinkt zijn aan deze politie-operatie, is voorlopig niet duidelijk.

In mei kwamen er bij EncroChat plots verschillende klachten van gebruikers binnen over het niet functioneren van de ‘panic wipe functie’, die de inhoud van een toestel kan wissen en terug kan zetten naar fabrieksinstellingen. Het bedrijf stuurde vervolgens op 12 juni een update naar zijn toestellen. Toen stelde het vast dat meteen daarna een nieuwe aanval op hun infrastructuur werd uitgevoerd. 

Waarschuwing

Op 13 juni had EncroChat door dat rechercheurs meelazen en waarschuwde het zijn gebruikers. Die vernietigden meteen hun telefoons, maar volgens de politie was het toen al te laat voor ze.

Het lukte rechercheurs eerder om de systemen PGP en IronChat te kraken. Ook daardoor kon de politie lezen wat criminelen met elkaar bespraken. Maar volgens de politie is de kraak van EncroChat veel groter.

Zo werkte EncroChat

EncroChat verkocht cryptotelefoons aan 1.000 euro per stuk en bood abonnementen met een wereldwijde dekking aan die 1.500 euro kostten voor een periode van 6 maanden, met 24/7 ondersteuning. De crypto-telefoons garandeerden de volledige anonimiteit van de klant, doordat er geen apparaat of simkaart aan diens account werd gekoppeld en de verkoop gebeurde onder voorwaarden die de afwezigheid van traceerbaarheid garandeerden. De crypto-telefoons hadden een duaal besturingssysteem: de versleutelde interface was zodanig verborgen dat deze niet detecteerbaar was. Van het toestel werden camera, microfoon, GPS en USB-port verwijderd.

Bovendien was de chatdienst uitgerust met speciale functies om de ‘onschendbaarheid’ van gebruikers te verzekeren, zoals automatische verwijdering van berichten op de terminals van hun ontvangers, een specifieke pincode om alle gegevens op het apparaat meteen te verwijderen, automatische verwijdering van alle gegevens bij achtereenvolgende invoeringen van een verkeerd wachtwoord. Bovendien kon het apparaat gewist worden op afstand door de doorverkoper/helpdesk.

Lees ook:

Yve Driesen, de nieuwe Antwerpse politiebaas: “Er wordt gefocust op de cocaïnesmokkel, maar de cannabishandel is vandaag nóg groter.” (+)

Topadvocaat Pol Vandemeulebroucke: snelheidsduivel, kickbokser, ex-minnaar van moordenares en nu ook veroordeeld lid van drugsbende (+)

Jonge Amsterdammers komen steeds vaker cocaïne uithalen in Antwerpse haven (+)

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven Vancanverberghe

    Men kan niemand aanhouden zonder concrete bewijzen. In deze zijn bewijzen zwart op wit geleverd door de politiediensten. Hoe komt men aan deze informatie, juist, door het systeem legaal te hacken. Men kon dus niet anders dan het systeem meteen erna plat te leggen. Men kon niet eindeloos aftappen aangezien de criminelen met een reden gevat worden en zij dus ook meteen op de hoogte waren dat het kwam door het zogezegde onfeilbare systeem, dat achteraf gezien toch niet zo waterdicht bleek te zijn.

  • Adriaan Schellekens

    Één reden te meer om cryptocoins en andere crypto te verbieden. 90 procent van deze rommel is criminaliteit en criminaliteit mag niet beloond worden.

Lees meer