6 Bij de steekpartij kwamen drie mensen om het leven en raakten drie mensen gewond.
REUTERS Bij de steekpartij kwamen drie mensen om het leven en raakten drie mensen gewond.

Politie noemt steekpartij Reading dan toch terreurdaad, “MI5 had verdachte vorig jaar nog in het vizier”

De steekpartij gisteren in het Engelse Reading, waardoor drie mensen omkwamen en drie anderen gewond raakten, was een terreurdaad. Dat heeft de politie vandaag verklaard. Een uur eerder verklaarde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock nog dat de zaak niet als terreurdaad behandeld zou worden.

De steekpartij vond rond 19 uur (lokale tijd) plaats in het park Forbury Gardens. Drie mensen bekochten die met hun leven, drie anderen zijn (zwaar)gewond geraakt. Eén gewonde heeft intussen het ziekenhuis mogen verlaten, de twee andere slachtoffers zijn er erger aan toe.

Groepje vrienden

Volgens een ooggetuige van het drama schreeuwde de man plots, rende hij naar een groep van acht tot tien vrienden en begon hij op hen in te steken. “Hij ging tegen de klok in in het rond. Als hij er een raakte, ging hij door naar de volgende. Die stak hij en dan ging hij weer door naar een ander. En die stak hij dan ook weer”, verklaarde de getuige aan persbureau Reuters.

Omdat de cafés nog dicht zijn vanwege de geldende coronamaatregelen, ontmoeten vriendengroepen elkaar in Engeland vooral in de parken.

(Lees verder onder de foto)

6
EPA

Alleen

De politie kwam al heel snel na de eerste noodoproep ter plaatse en kon een 25-jarige man oppakken. De man zit nu vast op verdenking van meervoudige moord. Er wordt niet gezocht naar andere verdachten, de politie gaat er van uit dat hij alleen handelde.

Volgens lokale media gaat het om een man van Libische afkomst, ene Khairi Saadallah. Hij zou als vluchteling asiel hebben gekregen in het Verenigd Koninkrijk. De politie wilde alleen kwijt dat het om iemand uit de omgeving gaat.

Dean Haydon, de nationale antiterreurcoördinator, beschouwt de aanval wel degelijk als een terreurdaad. Zijn diensten nemen de zaak over, meldt de politie.

Korte tijd in het vizier

De Britse veiligheidsdienst MI5 had de verdachte vorig jaar nog korte tijd in het vizier, meldt de BBC op basis van bronnen. MI5 kreeg Saadallah in het oog omdat hij plannen zou hebben om naar Syrië te gaan. Wat hij daar precies wilde doen, is niet zeker, maar mogelijk wilde hij zich aansluiten bij een terroristische groepering. Na onderzoek vond de veiligheidsdienst dat er geen verdere dreiging uitging van de man en werd de zaak gesloten.

Nog volgens Britse media was Saadallah net uit de gevangenis. Hij zou er twee maanden hebben gezeten voor het belagen van een medewerker van een van de hulpdiensten. Ook werd hij vorig jaar een keer beschuldigd van het belagen van een rechter die hem in een andere zaak had veroordeeld. 

(Lees verder onder de foto)

6
EPA

Zondag zijn agenten gezien in een appartementsblok in Basingstoke Road, nabij het park, waar de verdachte zou wonen. Volgens Sky News was er een explosie te horen toen de politie in het gebouw was. 

Lessen

Premier Boris Johnson heeft naar aanleiding van het incident zondag met veiligheidsambtenaren, politiehoofden en ministers vergaderd. 

Johnson betuigde na afloop zijn medeleven aan de slachtoffers en de nabestaanden en zei ook dat hij bereid was om “actie te ondernemen” als er “lessen te leren vallen” en als er veranderingen van het rechtssysteem nodig zijn “om dergelijke gebeurtenissen te voorkomen”.

In februari had de premier beloofd “fundamentele veranderingen” door te voeren in het beleid rond veroordeelde terroristen, nadat een veroordeelde terrorist slechts enkele dagen na zijn vrijlating een aanslag pleegde in Londen.

6
Photo News
6
REUTERS
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.
6 Het gebouw waar de verdachte zou wonen.
EPA Het gebouw waar de verdachte zou wonen.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Piet Deroover

    Als er met messen gewerkt wordt dan weet je 't bijna wel zeker. En nu er weer volk is op straat is 't weer de moment om op te letten.

  • Rik Wouters

    Een rechter bedreigd, een ambulancier belaagd. Wat moet je eigenlijk doen om uitgewezen te worden ?? En waarom noemt dit geen racistische moord ?

Lees meer