De Saudische kroonprins Mohammad Bin Salman.
AFP De Saudische kroonprins Mohammad Bin Salman.

Politie Saudi-Arabië doodt acht leden van "terroristische cel"

De politie van Saudi-Arabië heeft bij een raid in de oostelijke regio Qatif, waar een sjiitische meerderheid woont, acht personen gedood. Dat meldt het officiële Saudische persagentschap SPA. De acht worden ervan verdacht deel uitgemaakt te hebben van een "terroristische" cel.

De cel, die recent zou opgericht zijn, bereidde "terroristische" feiten voor die de veiligheid van het koninkrijk bedreigden, zegt een woordvoerder van de nationale veiligheidsdiensten. De ordediensten doodden de acht mannen, nadat die op hen zouden geschoten hebben. Ze zouden zich verschanst hebben in een appartement in een residentiële wijk in het dorp Sanabis. 

"Er werd hen gevraagd zich over te geven, maar ze antwoordden niet en openden het vuur (...) Dat leidde tot hun dood", zei de woordvoerder. Er raakte verder niemand gewond, klinkt het.

“Vervolging en marginalisering”

Begin april werden ook al twee mannen met explosieven gedood, en twee anderen gearresteerd, nadat ze een aanval hadden uitgevoerd op een versperring van de veiligheidsdiensten in Qatif. Saudi-Arabië is overwegend soennitisch, maar in Qatif wonen de meeste sjiieten van het land. 

Zij klagen regelmatig over vervolging en marginalisering. De olierijke provincie is sinds 2011 regelmatig het toneel van onlusten. In de nasleep van de Arabische Lente was er toen een sterke protestbeweging in de regio.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer