2 Het kwam tot zware confrontaties tussen de oproerpolitie en de betogers.
REUTERS Het kwam tot zware confrontaties tussen de oproerpolitie en de betogers.

Politie valt binnen in luchthaven Hongkong, rust weergekeerd

Na de bezetting van de internationale luchthaven van Hongkong en de korte confrontatie tussen manifestanten en politie, is de rust op de luchthaven in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) weergekeerd. De meeste actievoerders zijn naar huis gegaan en ook de politie heeft zich grotendeels teruggetrokken. Er landen ook weer vliegtuigen op de luchthaven, zo stellen journalisten ter plaatse vast.

De eerste politietroepen arriveerden vandaag op de luchthaven van Hongkong, maar werden tegengehouden door de betogers die barricades opstelden. Toen ook de zwaarbewapende oproerpolitie en een speciaal tactisch team arriveerden, kwam het tot hevige spanningen tussen de agenten en de betogers. Op beelden is te zien hoe betogers en agenten elkaar te lijf gaan, waarbij de manifestanten de bovenhand houden.

Er werd ook pepperspray gebruikt om enkele honderden manifestanten terug te dringen, die weigerden een politiewagen door te laten die een ambulance met een gewonde man escorteerde. Er werden ook minstens twee mensen gearresteerd.

Rond middernacht plaatselijke tijd (18 uur Belgische tijd) werden de ordediensten weggedreven door de betogers en trokken de agenten zich terug. Het tactische team kon nog even stand houden, maar uiteindelijk moesten ook zij de strijd tijdelijk opgeven.

Ook buiten het luchthavengebouw, waar agenten op straat marcheerden, brak chaos uit. Manifestanten begonnen barricades te bouwen, terwijl agenten het gebouw probeerden binnen te geraken. 

Gewonde undercoveragent

Een aantal Hongkongse demonstranten hebben deze middag een vermoedelijke undercoveragent verwond tijdens de bezetting van de luchthaven. Nadat ze hem in elkaar hadden geslagen, bonden ze hem vast en hielden anderen de toegesnelde hulpverleners op afstand. De paramedici probeerden twee uur lang om tot bij de gewonde man te komen, maar werden telkens teruggedreven door te betogers.

Toen de man in elkaar zakte en het bewustzijn verloor, konden enkele hulpverleners zuurstof toedienen, maar ze slaagden er niet in de gewonde man in veiligheid te brengen. Door het optreden van de politie, kon de gewonde man uiteindelijk naar buiten worden gebracht. “Je zult de gevolgen voor je eigen acties dragen”, riep een hulpverlener de manifestanten nog na.

2 Een hulpverlener helpt een man die door de betogers is vastgebonden.
AP Een hulpverlener helpt een man die door de betogers is vastgebonden.

Onderlinge schermutselingen

Het voorval zaait nu verdeeldheid tussen de betogers en het is al meermaals tot onderlinge schermutselingen gekomen. Terwijl een groep van de demonstranten de mogelijke undercoveragent niet wou afgeven, probeerden de overige betogers het protest vreedzaam te houden.

Hoewel de tien weken van protest al tot ernstige verwondingen leidden, zijn er tot nu toe nog geen doden gevallen in Hongkong. Een overlijden door toedoen van de demonstranten zou de druk op de autoriteiten sterk doen toenemen en de kans vergroten dat Peking de troepen van het vasteland mobiliseert om de orde te helpen handhaven.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dimitri Clicque

    En weeral chinese manipulatie om situatie onrechtstreeks te laten escaleren om tussenkomst te legitimeren. Het gaat niet enkel om die uitleveringswet. Ze hebben meer mensenrechten en democratie dan in china (officieel 50 jaar vanaf 1997) en zien die nu al beetje bij beetje verdwijnen. Ze vechten om dit te behouden, China zal dat nooit kunnen aanvaarden. Het vrije westen moet Hong Kong steunen.

  • danny buyse

    Nu gaan ze te ver die betogers! Moet Carrie Lam op haar knieën gaan zitten misschien. Maanden geleden heeft ze verklaard dat de uitleveringswet niet doorgaat. Dat de burgers haar niet geloven begint serieuze proporties aan problemen op te leveren. Ik vrees dat China op een bepaald moment zich daar eens gaat mee gaan bemoeien.

Lees meer