Een man wisselt zijn lira's in tegen Amerikaanse dollars in Istanboel.
EPA Een man wisselt zijn lira's in tegen Amerikaanse dollars in Istanboel.

Politieke onzekerheid duwt Turkse lira verder de dieperik in

De Turkse munt zit opnieuw op de glijbaan. De koers van de lira tegenover de dollar zakte naar een nieuwe recorddiepte: in de namiddaghandel moest voor een dollar 2,91 lira betaald worden of een waardedaling van zowat 1,3 procent. Gisteren moest er 'maar' 2,86 lira neergeteld worden voor een dollar.

Idem ten opzichte van de Europese eenheidsmunt, met een koers van 3,21 lira voor een euro. Dat is slechts iets boven de laagste stand ooit, genoteerd in januari 2014 (3,27 lira voor een euro).

Geen colaitie
Sinds vorige donderdag daalt de waarde van de Turkse munt. Meer dan twee maanden na de verkiezingen is er nog steeds geen coalitie op de been. De conservatieve islampartij AKP verloor de absolute meerderheid omdat de pro-Koerdische partij HDP over de hoge kiesdrempel van 10 procent geraakt was.

Verkiezingen
Sindsdien zoekt de AKP partners, maar gisteren liepen nieuwe gesprekken, ditmaal met de extreemrechtse MHP, spaak. Donderdag draaiden gesprekken met de sociaaldemocratische CHP op niets uit. Als er op 23 augustus nog geen nieuwe regering is, komen er nieuwe verkiezingen. De AKP van president Recep Tayyip Erdogan zou dan een nieuwe worp kunnen doen naar een absolute meerderheid. Bovendien startte Turkije vorige maand met het bombarderen van IS en de PKK.

Lees meer