De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
AFP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

Pompeo: “NAVO moet veranderen, anders wordt organisatie overbodig”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vindt dat de NAVO moet veranderen, omdat de organisatie anders overbodig wordt. Dat zegt hij een dag nadat de Franse president Emmanuel Macron de militaire organisatie "hersendood" noemde.

Pompeo noemde de NAVO gisteren nog enorm belangrijk, maar zei vandaag dat er verandering nodig is na zeventig jaar. "De NAVO moet het hoofd bieden aan hedendaagse uitdagingen."

"Als landen denken dat ze wel het veiligheidsvoordeel van de NAVO kunnen krijgen zonder het juiste bedrag in te leggen, dan is er een kans dat de NAVO overbodig wordt", aldus Pompeo, die op bezoek is in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron is de NAVO “hersendood”. Hij verwees in een interview in The Economist onder meer naar het gedrag van de Verenigde Staten, die onder president Donald Trump een meer teruggetrokken houding aannemen tegenover de andere NAVO-landen. “Er is geen enkele coördinatie van de strategische beslissingen van de VS met de NAVO-partners”, zo zei hij daarover.

“En we zien ook een ongecoördineerde agressie van een andere NAVO-partner, Turkije, in een zone waar onze belangen op het spel staan”, zo klinkt het. “Dat is een enorm probleem voor de NAVO.” 

Op 4 december is de volgende NAVO-top.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de VS toegezegd dat haar land de internationale crisisbeheersing zal blijven ondersteunen. Ze verzekerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vandaag in Berlijn dat “Duitsland een actieve rol wil spelen bij het oplossen van deze problemen”. Ze noemde de conflicten in Afghanistan, Syrië en Libië en in Oekraïne als voorbeelden.

Pompeo prees de samenwerking met Duitsland. Hij noemde Merkel een “grote vriend van de Verenigde Staten” en zei: “Duitsland blijft een enorm belangrijke partner voor ons.” De Amerikaanse minister, die sinds woensdagavond in Duitsland is, erkende ook de toenemende en sterke bijdrage van Duitsland aan de NAVO.

Bekijk ook:

“Europa staat op rand van afgrond en NAVO is hersendood”

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MICHELINE GEVERS

    De NAVO telt 28 landen en landjes. Hoeveel waren er ten tijden van het Warschouw pakt? Waarom zou Europa zich niet kunnen verdedigen zonder Amerika? Alleen heeft Amerika nog niets tot een goed einde gebracht Na 40-45: de Koreaanse oorlog. Vietnam overgenomen van Frankrijk. Afghanistan overgenomen van de Russen. Irak begonnen met leugens. Syrië ,halfslachtig en te vroeg teruggetrokken. Nog nooit een echte overwinning. En dat wil ons de les spellen.

  • MICHELINE GEVERS

    Altijd maar kritiek op de de Navo ,door Amerika ,maar als er ergens een conflict is wie vraagt Amerika dan om, natuurlijk onder hun leiding (wie anders) het conflict te helpen oplossen. Bij de stichting van de NAVO waren er maar enkele landen , die de dreiging, wel aankon. Nu het ledenaantal bijna verdubbeld is en de dreiging minder groot wil Amerika weer het grote woord. Na 40-45 hebben de Amerikanen geen enkel geschil tot een goede oplossing gebracht zonder de hulp van Europa.

Lees meer