4 Een oude mijnschacht in het Poolse Walbrzych.
AFP Een oude mijnschacht in het Poolse Walbrzych.

Poolse leger stuurt explosievenexperts naar nazitrein vol goud

Het Poolse leger heeft experts op het gebied van chemie, straling en explosieven naar de plek in het zuidwesten van het land gestuurd, waar zich de inmiddels befaamde goudtrein van de nazi's zou bevinden. Er wordt sterk rekening gehouden met het scenario dat het mysterieuze gepantserde voertuig beveiligd is met allerlei boobytraps.

De zoektocht moet eventuele gevaren voor de bevolking uitsluiten. Eerder overleed een 39-jarige Pool die op zoek was naar de trein, hij viel plotseling vier meter naar beneden. "Ons doel is om te controleren of er geen gevaarlijk materiaal is op de plek," zei kolonel Artur Talik, die de regie heeft over de zoektocht met mijndetectoren en een grondradar.

Bodemscan
De exacte locatie van de 'nazitrein' is niet bekend. De schatzoekers Andreas Richter, een Duitser, en Piotr Koper, een Pool, zeggen het te weten. Iemand zou op zijn sterfbed hebben onthuld waar de trein is verstopt. Uit een bodemscan bleek dat er inderdaad mogelijk een trein is begraven.

De 98 meter lange trein, mogelijk geladen met goud, zou zich bevinden in het tunnelstelsel dat de Duitsers in Neder-Silezië aan het graven waren in de buurt van Waldenburg, tegenwoordig de Poolse stad Walbrzych. De bewuste trein zou in een tunnel zijn gereden toen de Sovjets het gebied in 1945 naderden.

4 Soldaten in de buurt van de trein.
AFP Soldaten in de buurt van de trein.

De trein zou zich bevinden in het tunnelstelsel dat de Duitsers in Neder-Silezië aan het graven waren in de buurt van Waldenburg, tegenwoordig de Poolse stad Walbrzych

Goudstaven
Tijdens de Duitse bezetting werden Poolse musea en galerieën beroofd van kunstwerken, schatten en goudstaven. Om te voorkomen dat deze in Russische handen zouden vallen, werd alles in een trein richting Wroclaw geladen. De trein vertrok maar kwam nooit op de eindbestemming aan. Volgens de verhalen verdween de trein in een geheim gangenstelsel dat daarna werd opgeblazen door de nazi's.

Eerder werden een adelaar en gouden munten gevonden nabij de trein. Plaatsvervangend minister van Cultuur Piotr Zuchowski zei vorige maand, op basis van beelden van de grondradar die hij had gezien, dat hij er meer dan 99 procent zeker van is dat de trein bestaat. Anderen twijfelen.

Gevaarlijke vallen
Vinders Richter en Koper eisen 10 procent van opbrengst van de inhoud. De autoriteiten onderzoeken alvast of het tweetal officieel toestemming voor zijn zoektocht had.

De Poolse autoriteiten willen in het voorjaar gaan graven naar de trein. Ze willen er eerst zeker van zijn dat er geen gevaarlijke vallen zijn gezet door de nazi's die de trein daar zouden hebben achtergelaten.

4
REUTERS
4 Piotr Koper (L) en Andreas Richter (R).
REUTERS Piotr Koper (L) en Andreas Richter (R).

Lees meer