REUTERS

Populariteit Macron piekt dankzij aanpak coronavirus

De populariteit van de Franse president Emmanuel Macron was de voorbije twee jaren nooit zo hoog. Dat blijkt uit een opiniepeiling die vrijdag werd gepubliceerd. Macron krijgt veel vertrouwen voor zijn aanpak van de coronavirus-crisis.

Zo’n 51 procent van de Fransen “hebben vertrouwen” in Macron, zo blijkt uit een interactieve poll voor de televisiezender LCI. Dat is een stijging met dertien procent ten opzichte van vorige maand en de hoogste score sinds januari 2018.

“Er is maar zelden zo'n verandering gezien”, zegt Jean-Daniel Levy, directeur van de afdeling politieke peilingen bij Harris Interactive, het bedrijf dat de peiling afnam. “De laatste keer dat een staatshoofd profiteerde van zo’n duidelijke toename was tijdens de aanslagen van januari 2015. “

De peiling werd eerder deze week afgenomen, nadat Macron in een televisietoespraak - die bekeken werd door een recordaantal van 35 miljoen Fransen, meer dan de helft van de Franse bevolking - met strenge maatregelen de bewegingsvrijheid van de bevolking beperkte om de verspreiding van het virus in te dijken.

Restaurants, cafés, scholen en skigebieden waren al gesloten, maar volgens Macron zijn de nieuwe maatregelen ongezien in vredestijd. Het aantal besmettingen In Frankrijk verdubbelt elke drie dagen en de dodentol neemt gestaag toe.

Het is de eerste keer in twee jaar dat meer dan de helft van de respondenten in een peiling aangeeft vertrouwen te hebben in de Franse president. In december 2018 bereikte Macrons populariteit nog een dieptepunt van 31 procent, te midden van de gele-hesjes-protesten die ontstonden na onpopulaire hervormingen van zijn regering.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddie Lamers

    Komt ze allemaal wel heel goed uit nu die onpopulaire politici. Zich nu opwerpen als hoeder des vaderland.

  • ingrid grieten

    Televisiezender LCI is een fervent Macron aanhanger dus die poll moet je met een vrachtwagenzout nemen en niet met een korreltje. In de meeste overige polls is hij namelijk wel degelijk aan het zakken sinds het virus.

Lees meer